Hlavní obsah

Koukal získal do týmu Řezáče. Chceme být nejlepší, plánuje šéf jejich Skinfitu

Martin Koukal se bude i v příští sezóně naplno věnovat dálkovým běhům na lyžích. Po roce sbírání zkušeností chce postoupit opět kupředu ve výsledkových listinách. Jeho rakouský tým Skinfit k tomu získal nejzvučnější možnou posilu, českého krále posledních dvou zim Stanislava Řezáče. A navíc i zkušeného slovenského bojovníka Martina Bajčičáka a Stefanii Santer, italskou vítězku FIS Marathon Cupu.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč bude v týmu s Martinem Koukalem.

Článek

Zůstává i další výtečná běžkyně Valentina Ševčenko. „V téhle sestavě můžeme plnohodnotně bojovat s nejlepšími skandinávskými týmy," pohrozil na sever Koukal. Jeho rakouský šéf Marc Hager míří úplně nejvýš: „Chceme se stát nejlepším týmem a získat čtyři výhry ve FIS Marathon Cupu i ve Ski Classic."

Definitivní kalendář obou v posledních dvou letech překrývajících se pohárů se dotváří v těchto dnech.

„Pro mě je hlavním cílem FIS Marathon Cup, kde by se měl vyrovnat počet bruslařských a klasických závodů, čímž se mi otvírají větší šance," tvrdí Koukal, jehož bude nadále podporovat také jeho kouč a servisman Jan Baranyk.

Reprezentační kombinézu neuklízí do skříně, ale nijak se k ní neupíná. „Pokud uspěju v nominačních závodech a rozhodnu se, že to vezmu, možná bych na mistrovství světa jel. Ale jede se padesátka klasicky, což není tak úplně můj šálek čaje. Takže leda, pokud bych cítil, že můžu pomoci štafetě. A chci kvůli tomu měnit tréninkový program," dodal. Nezlákala ho ani vidina návratu do Val di Fiemme, kde v roce 2003 získal titul mistra světa na volné padesátce. „Vzpomínky jsou sice krásný, ale je třeba hledět do budoucna. Za rok na olympiádě v Soči se jede padesátka volně, to bude něco jiného."

I proto si teď vyhlédl spolupráci s Řezáčem, nejlepším laufařem posledních dvou let. „Jednání byla dlouhá, hodně jsme probírali taktiku, jak ho získat. A povedlo se," dodal Koukal.

A jeho nový parťák v červených barvách vysvětlil volbu: „Nabídli mi velice dobré podmínky, ale hlavně zázemí týmu se servismany a občerstvovači. V tom jsem měl slabiny. Po dvanácti letech samotářského života můžu trénovat v partě. Teď bych rád zaútočil na vítězství ve Vasově běhu. A tam to bez týmu, který mě dobře zná, nejde."

Zvýšeného tlaku se oba nebojí. „Šéf i trenér Manfred Hierschläger jsou všude s námi, proto vědí, jak na tom jsme a vytvářejí ten tlak jen přiměřeně. Očekávání jsou vysoká, ale ne přehnaná," připomenul Koukal.

Kompletní tým odjíždí už v květnu na první tréninkový kemp na kolech do Itálie. V létě ho čeká víc než sto dní přípravy i v Oberhofu, Livignu nebo Novém Městě na Moravě. Na sníh se vyrazí až v říjnu do Skandinávie. „Síla tréninkové skupiny může všechny posunout ještě nahoru," věří teprve 23letý Hager, šéf týmu se sídlem v Ramsau pod Dachsteinem, ale s dosahem do celé nejmíň střední Evropy.

Reklama