Hlavní obsah

Slalomářku Záhrobskou povede rakouský trenér Mayrhofer

Rakušan Klaus Mayrhofer se stal novým trenérem lyžařky Šárky Záhrobské. Mentorem bývalé mistryně světa a bronzové olympijské medailistky ve slalomu bude další rakouský odborník Jürgen Kriechbaum. Mayrhofer nahradil na postu kouče Pavla Šťastného, s kterým Záhrobská po uplynulé nevydařené sezoně ve Světovém poháru neprodloužila smlouvu.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Slalomářka Šárka Záhrobská představila svého nového trenéra, Rakušana Klause Mayrhofera.

Článek

"Nemám ráda stereotyp a ten už trošku v minulém týmu nastal," řekla Záhrobská na dnešním setkání s novináři v Praze. "Změna mě vždycky nakopne a dává novou motivaci. Těch změn bylo hodně, máme čerstvý vzduch v týmu, mám z toho radost a jsem plná energie pracovat."

Mayrhofer byl v letech 2009 až 2012 lyžařským a kondičním koučem rakouského týmu. Jako hlavního trenéra ho Záhrobské doporučil čtyřiačtyřicetiletý Kriechbaum, jenž do loňska pracoval u Rakušanek jako specialista na rychlostní disciplíny.

"Vidím velkou příležitost a šanci na úspěch. Využiji všech svých schopností a zkušeností, aby Šárka dosahovala skvělých výsledků," řekl Mayrhofer. "Když jsem byl osloven, tak jsem si vzal dva týdny na rozmyšlenou a velmi mě to oslovilo," dodal. Se Záhrobskou se domluvil na dvouletém kontraktu.

Značku Head vyměnila za Fischer

Záhrobská i Mayrhofer doufali, že společné úspěchy přijdou již v nadcházející sezóně. "Doufám, že ještě v tomto roce, i když to bude těžké," řekl Mayrhofer a Záhrobská doplnila: "Já samozřejmě souhlasím. Alpské lyžování je řehole, ale kdybych necítila, že nemůžu být zpět na vrcholu, tak bych to už nedělala."

Oživit kariéru se Záhrobská pokusí s novým trenérským tandemem a na nových lyžích. Značku Head, na které jezdila, vyměnila za lyže, boty i vázání Fischer. "Co si pamatuji, tak od patnácti let jsem měla jednu značku a dostala jsem najednou chuť vyzkoušet něco jiného. Je to o té motivaci a energii," řekla Záhrobská.

"Tohle bylo pro mě zahřátí, že i po těch dvou sezónách, které se nevydařily, že je o mě zájem a Klaus ukončil kvůli mně spolupráci s rakouským týmem, který o něj měl neustále zájem," řekla Záhrobská. A jak se bude Mayrhofer cítit, pokud začne pod jeho vedením Záhrobská porážet Rakušanky? "Potom budu mít radost," řekl.

Sedmadvacetiletá Záhrobská je držitelkou kompletní medailové sbírky z mistrovství světa. Všechny medaile získala pod vedením svého otce Petra - mistryní světa se stala v roce 2007 v Aare, bronz přidala v Santa Caterině v roce 2005 a stříbro o čtyři roky později ve Val d'Isere. Dvakrát také vyhrála v Aspenu závod Světového poháru.

Po bouřlivém rozchodu s otcem Záhrobská angažovala předloni Šťastného, ale příliš se jí nedařilo. Minulá sezona byla její nejhorší za deset let ve Světovém poháru. Získala pouze 75 bodů, jejím nejlepším výsledkem bylo 13. místo v úvodním slalomu v Aspenu. Jen těsně postoupila do finále SP ve Schladmingu, kde nebodovala.

Reklama