Hlavní obsah

Dálkový běžec Řezáč se stal poprvé Králem bílé stopy

Stanislav Řezáč se stal poprvé v kariéře Králem bílé stopy, vítězem ankety odborníků o nejlepšího českého lyžaře roku 2012. Dálkový běžec na lyžích, nástupce na trůnu po sjezdaři Ondřeji Bankovi, letos o dva hlasy porazil skokana Romana Koudelku, třetí skončil slalomář Kryštof Krýzl.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Článek

Osmatřicetiletý Řezáč v uplynulé sezoně vyhrál podruhé Světový pohár mezinárodní federace FIS Marathon Cup a v prestižní sérii Ski Classics skončil druhý. Zvítězil ve dvou závodech, Jizerské 50 a König Ludwig Laufu.

"Je to pro mě velké překvapení a obrovské zadostiučinění. Proto mě moc mrzí, že nemůžu osobně převzít cenu," vzkázal Řezáč z tréninkového kempu v italském Meranu, kde se připravuje na kole a na kolečkových lyžích se svým novým rakouským týmem Skinfit. V sezoně ještě jezdil pod hlavičkou týmu Patria Direct.

"Když jsem dostal pozvánku na vyhlášení, říkal jsem si: Já to přece nemůžu vyhrát, i kdybych se rozkrájel," uvedl Řezáč. Na slavnostním večeru na Žofíně za něj převzala korunku jeho žena Lenka a na trůn usedli synové Aleš a Tomáš.

"Je to perfektní, máme velkou radost," řekla Řezáčová, která často pomáhá svému muži s občerstvením u trati. "Standa určitě zůstane velkým dříčem a vlkem samotářem, který se bude rád vracet mezi své kamarády a k rodině."

Skokan Koudelka se v zimě vyšvihl na druhé místo ve Willingenu. celkově byl v SP desátý a na ostře sledovaném Turné čtyř můstků pátý. I díky skvělým výsledkům celého týmu se stal trenérem roku poprvé skokanský kouč David Jiroutek.

Loňský král Bank, jemuž zničily sezonu, kterou prakticky celou vynechal, následky virového onemocnění, získal alespoň jeden hlas.

V jednotlivých kategoriích vyhrála mezi akrobaty boulařka Nikola Sudová, mezi sjezdaři Krýzl, běžcům vládne Řezáč a sdruženářům Tomáš Slavík. Snowboardisty ovládla Šárka Pančochová, která jako všichni ocenění dostala pamětní talíř, květinu a poukaz do lázní. "Babička bude mít radost," usmála se Pančochová.

Jedničkou travního lyžování je tradičně Jan Němec, vítěz Světového poháru. V kategorii Junior roku vyhrála sjezdařka Kateřina Pauláthová.

Ve webovém hlasování fanoušků o nejsympatičtějšího lyžaře vyhrál nečekaně freestylista Josef Kalenský. "Mám hodně kamarádů. Možná mi pomohlo, že jsem spadl, mám 35 stehů v obličeji a od té doby mě víc znají," řekl Kalenský.

Reklama