Hlavní obsah

Skokan Nykänen stráví 26 měsíců ve vězení

HELSINKY

Trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa ve skocích na lyžích Matti Nykänen stráví příštích 26 měsíců ve vězení. Jednačtyřicetiletý Fin si od středy odpykává trest za ozbrojené napadení za to, že v srpnu pod vlivem alkoholu pobodal devětapadesátiletého muže.

Foto: Olympic.org

Fin Matti Nykänen na snímku z roku 1988 na olympiádě v Calgary, kde získal tři zlaté medaile.

Článek

Incident se odehrál v jihofinském městě Nokia blízko Tampere, kde Nykänen trávil dovolenou na chatě své manželky Mervi. Pak popíjel společně s Aarnem Hujanenem, ale když prohrál v jedné ze společných her, ztratil nervy a pobodal ho.

Hujanena dvakrát bodl třinácticentimetrovým nožem do zad a způsobil mu zranění, s nimiž musel být několik dní hospitalizován. "Málem jsem přišel o život. Rány byly blízko velkých cév, alespoň mi to řekli lékaři," vypověděl u soudu Hujanen.

Nykänen, který v březnu dostal čtyřměsíční podmíněný trest za napadení své manželky, si incident nepamatoval. "Můj klient si na tyto události, které mu připadají naprosto neuvěřitelné, vůbec nevzpomíná," uvedl jeho právník Heikki Salo.

Někdejší šampion ve skocích na lyžích, který má ve sbírce celkem devatenáct medailí z mistrovství světa a olympijských her, přesto trestu neunikl. Známý rebel, jenž se po skončení kariéry snažil prosadit jako zpěvák a měl velké problémy s alkoholem, stráví za mřížemi více než dva roky.

Reklama