Hlavní obsah

Lyžařka Záhrobská je po operaci, lékaři jí odstranili nádor na hypofýze

Dobré zprávy! Lyžařka Šárka Záhrobská podstoupila ve středu v Ústřední vojenské nemocnici v Praze - Střešovicích úspěšnou operaci nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém (hypofýze). Definitivní diagnózu určí histologické vyšetření. Mistryně světa ve slalomu a bronzová medailistka z her ve Vancouveru se brzy po zákroku cítila dobře a komunikovala s okolím.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Česká lyžařka Šárka Záhrobská.

Článek

Zákroku v oblasti tzv. tureckého sedla, v němž je hypofýza pod mozkem v lebce uložena, se ujali specialisté z Neurochirurgické kliniky ÚVN. „Několik dnů plánovaný zákrok, během kterého byl transsfenoidálním přístupem (nosní dutinou - pozn. red.) odstraněn nezhoubný novotvar hypofýzy, provedli docent MUDr. David Netuka a MUDr. Václav Masopust. Rozsah zákroku byl ozřejmen díky intraoperační magnetické rezonanci. Povahu nálezu definitivně ozřejmí histologické vyšetření,“ uvedl v tiskové zprávě Karel Tejkal, mluvčí agentury Česká sportovní, která Záhrobskou zastupuje.

Sedmadvacetiletá závodnice se již v den zákroku cítila dobře, zda a kdy se bude moci vrátit k tréninku, ale zatím není jasné. „Již večer po zákroku byla plně při vědomí a normálně komunikovala s okolím.  Všem svým fanouškům vzkázala velký dík za podporu, kterou jí vyjadřují, všem lékařům a lékařským pracovníkům pak za péči, kterou jí poskytují. Jakékoli prognózy o termínu návratu k aktivnímu tréninku jsou v tuto chvíli předčasné. Stejně tak je však v tuto chvíli předčasné jakkoli revidovat plán podzimních soustředění,“ doplnil Tejkal.

Nádory na hypofýze bývají většinou nezhoubné

Nejúspěšnější česká sjezdařka všech dob byla hospitalizována zkraje července a lékaři měli zprvu podezření na nádor na mozku, pesimistické informace se však nepotvrdily. Nádory na hypofýze pak bývají v naprosté většině nezhoubné a jejich léčba je v dnešní době relativně snadná.

Záhrobskou potkaly zdravotní komplikace během přípravy pod vedením nového kouče Klause Mayrhofera, s nímž začala spolupracovat poté, co se po dvou letech rozešla s Pavlem Šťastným. Někdejší kouč olympijské medailistky Olgy Charvátové-Křížové totiž nedokázal navázat na předchozí úspěšné období, v němž Záhrobská získala pod vedením svého kontroverzního otce Petra kompletní sbírku medailí z MS a posléze za spolupráce s kondičním trenérem a životním partnerem Antonínem Strachem i olympijský bronz. Záhrobská se během posledních dvou zim výsledkově propadla, a proto přistoupila k trenérské výměně.

Reklama