Hlavní obsah

Čech Bauer vyhrál německo-ruské testy na kolečkových lyžích

Oberhof

Čeští běžci na lyžích se ukázali na mezinárodních závodech v německém Oberhofu, které vycházejí z ostrých testů německých reprezentačních družstev. Lukáš Bauer vyhrál 15 km na kolečkových lyžích v konkurenci elitních německých a ruských lyžařů. Eva Vrabcová-Nývltová byla třetí v těžkém deštivém běžeckém krosu na 5 km jen tři vteřiny za původním traťovým rekordem.

Foto: SLČR/Čestmír Skrbek

Lukáš Bauer při závodu na kolečkových lyžích v německém Oberhofu.

Článek

„Závod mi vyšel, i když při rozjetí jsem se necítil nic moc," říkal spokojený Lukáš Bauer, který se vydal na trať v rámci třetího dne těžkého tréninku. Pořadatelé připravili všem účastníkům stejné lyže, které se losovaly. Šlo tedy i o maximálně spravedlivé měření sil.

„Dobře zajeli i Jakšik s Razýmem, který ještě ztratil pádem. K tomu Ondra Horyna taky velmi dobře běžel kros. Šli jsme do závodu z přípravy, teprve začínáme s rychlostí. Jsem spokojený," hodnotil reprezentační šéftrenér Miroslav Petrásek, který má od nové sezony v režii komplet elitní výběr včetně jediné ženy Nývltové-Vrabcové. Janečková si dává pauzu, čeká ji operace ramene a dokončení školy. V Oberhofu tým tráví deset dní čtvrtého společného bloku letní přípravy, podruhé se ve zdejším tunelu dostane i na lyže a na sníh.

„S nohou ještě nejsem úplně v pohodě, proto jsem vynechal sobotní kros. Ne, že bych ho neuběhl, ale terén mi ještě dělá problém, vazy a úpony mám oslabené," vyprávěl Bauer, který, jak známo, v únoru utrpěl únavovou zlomeninu patní kosti a předčasně ukončil sezonu.

„Vzhledem k nastávající zimě nevidím žádný problém. Jsem na tom v této fázi přípravy velmi podobně jako v uplynulých letech. Jen došlo k nějakému přeskupení programu," vysvětluje jednička české reprezentace.

Bauer finišuje s rychlostním blokem, poté plánuje krátký volnější program. Stejně jako v minulosti začal přípravu na kole, má za sebou bikové maratony Krále Šumavy a Toulovcovy maštale. Postupně začal s kolečkovými lyžemi, lehce se rozbíhal. Netradičně už v červenci lyžoval s českým týmem šest dní na Dachsteinu. Klasický styl na kolečkových lyžích prověřil až tady v Oberhofu. „Neběhám tolik, ani nejsem pozadu, jen mi chutná příprava trochu jinak. Trénuju stejně jako loni s reprezentačním družstvem a částečně s německou skupinou trenéra Neubera," dodal.

Výsledky: Německé testy v Oberhofu:

Muži 10 km kros: 1. Legkov (Rus.) 32:08, 2. Meingast -1,6, 3. Katz (oba Něm.) -30,4,... 5. Jakš -40,5,... 14. Horyna -1:44,7,...42. Razým -3:47,4,... 45. Kožíšek (vš. ČR) 4:01,0.

Ženy 5 km kros: 1. Belgerová 17:48,3, 2. Fesselová (obě Něm.) -5,5, 3. Vrabcová-Nývltová (ČR) – 20,2.

Muži 15 km kolečkové lyže: 1. Bauer (ČR) 30:50,9, 2. Legkov (Rus.) -12,9, 3. Göhring (Něm.) -16,2,... 9. Jakš -34,4,.... 16. Razým -1:25,3,.... 28. Kožíšek -2:10,8,... 50. Horyna (vš. ČR) – 10:03,6.

Ženy 10 km kolečkové lyže: 1. Fesselová 26:23, 2. Herrmannová -40,9, 3. Siegelová (vš. Něm.) -55,3, 4. Nývltová (ČR) -1:31,5.

Reklama