Hlavní obsah

Vzhůru pro medaile. Lyžaři na trávě zahajují světový šampionát

Burbach

Superobřím slalomem dnes startuje v německém Burbachu vrcholná akce sezóny lyžování na trávě, světový šampionát juniorů. „Máme medailové naděje skoro v každé disciplíně. Ale jakýkoliv cenný kov bude obrovským úspěchem, protože startovní pole je neskutečně vyrovnané," říká reprezentační kouč Daniel Mačát.

Článek

Česká výprava čítá jedenáct závodníků. Petra Ivánková obhajuje tři medaile z loňska, nejvíc šancí má právě v dnešním superG nebo zítřejší superkombinaci. Magdalena Kotyzová je překvapením sezóny, ve 14 letech se dokázala protlačit už na stupně vítězů ve světovém poháru mezi dospělými. Jejím dnem je slalomová sobota. Stejně jako pro Martina Soltíka. V neděli se jede obří slalom.

Na medaili si myslí i Václav Jerošek nebo Adéla Kettnerová. „A ještě Šimon Vojta patří dlouhodobě mezi nejlepší juniory světa, ale zatím neměl na vrcholných akcích pevné nervy. Doufám, že tu smůlu protrhne, případně se ukáže i někdo další," dodává trenér.

V sudém roce chybí v kalendáři lyžařů na trávě šampionát dospělých, proto se největší pozornost upíná k juniorům. Očekává se účast okolo šesti desítek závodníků z jedenácti zemí. Mezi velmoci se vedle Německa. Rakouska, Itálie a Česka řadí už také Japonky a reprezentanti Íránu.

Povzbudit mladé naděje by měli přijet známé hvězdy ze zasněžených svahů, německý ženský národní tým si před časem na trávě zpestřoval letní přípravu. Pořadatelé také vábí na zajímavé záběry. Postavili videokamery doprostřed dostatečně širokého svahu s délkou 540 metrů, podobného černé sjezdovce ve Svatém Petru, kde se pojedou všechny disciplíny.

Reklama