Hlavní obsah

Druhá akrobatka už zase (skoro) skáče

Jablonec nad Nisou

Na skoky do vody i s lyžemi se už dívá. Mohla i skákat. Jenže větší nebezpečí ji hrozí doma. Po pádu na schodech v závěru týdne jí zatrnulo. „Koleno mám ale naštěstí jen natlučený, zatejpovaný, vazy jsou snad v pohodě," říká Kristýna Hnyková. Osmnáctiletá akrobatka, boulařka, která se chce v zimě vrátit do světového poháru.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Boulařka Kristýna Hnyková

Článek

„Věřím tomu. Kolenu i doktoru Hospodárovi, že se to podaří," povídá přesvědčeně jablonecká lyžařka, členka Vittore teamu. Už v šestnácti ochutnala elitní světové kolbiště a v Mariánských Lázních hned dokázala bodovat na 18. místě v duálech. Ještě loni zahájila 30. místem v Ruce. Jenže pak čtyři dny před Vánoci...

„V Meribelu jsem při druhé tréninkové jízdě po dopadu zaváhala a než se rozhodla, co s tím udělám, křuplo mi v koleni a bylo rozhodnuto za mě," vzpomíná. Po dvou měsících, zrovna na Valentýna, podstoupila plastiku vazů a „opravu" menisku v levém koleni.

Náladu však neztratila. „Dostalo se mi skvělé péče, už po měsíci intenzívní rehabilitace na balančních plochách na Malvazinkách, pak i v Jablonci a na Dukle v Liberci. V květnu kolo, na konci června zlehka atletický tréninky s Rychlýma holkama," vypráví. „Jen ve škole jsem měla zameškáno víc, než kdybych jezdila po závodech," znovu se usmívá studentka jabloneckého gymnázia.

Teď už i běhá a dívá se na skoky do vody. „Na sprinty to ještě není. Ale koleno drží, dva pády už mu daly dostatečně pokouřit," směje se. „Já jsem spíš hrr, potřebuju, aby mě trenér Radek (Herot) i Nikola (její vzor Sudová) spíš brzdili."

Kdy se znovu postaví na sníh? „To nedokážu říct, záleží na doktorovi," krčí rameny. V září by se ještě ráda vypravila do Štítů už opravdu skákat do vody. A pak snad vyrazí se svým minitýmem do švýcarských Alp, kde se začne pozvolna klouzat.

„Plánuju tréninky naplno, se závody se uvidí, jak to půjde a jak se bude dařit," uvažuje. Pokud by zaostávala, raději další starty vynechá, protože by přišla o důležité „nasazovací" FIS body. Ale začít chce na světových pohárech, kde najde bezpečnější tratě a bude mít za sebou realizační tým

„Směřuju to spíš k druhé části sezóny, kde je mistrovství světa i šampionát juniorů, to bych měla stihnout," doufá. K tomu ji čeká maturita, studuje bez sportovní specializace jen s individuálním plánem.

Teď si tedy u televize užívá prázdnin. „Sleduju olympiádu, hlavně Rychlý holky, ale i celou atletiku, ta mě vždycky bavila. Chudákovi Denise (Rosolové) jsem ty stresy s postupem do finále vůbec nezáviděla..."

Reklama