Hlavní obsah

Ski Classics dálkových lyžařů zúžil program

Tomáš Nohejl (SLČR)

Česká Jizerka, italská Marcialonga, německý König Ludwig lauf, švédský Vasaloppet, norský Birkebeinerrennet a švédské finále. Jen šest nejsilnějších klasických závodů v běhu na lyžích zůstalo v programu třetího ročníku série Ski Classics.

Foto: Martin Sidorjak/Patria Direct team

Stanislav Řezáč

Článek

Po dvou sezónách expanze, kdy se podařilo přitáhnout řadu předních závodníků, mohutné pole hobby jezdců, zajistit přímé televizní přenosy a nabídnout velmi dobré peníze na odměnách, nastupuje série Ski Classics s dalším ročníkem.

Kalendář nabízí tradiční tři podniky v úvodu zimy, po nich následuje čtyřtýdenní pauza na nabrání sil a pak vrchol v podobě tří dlouhých závodů na severu. Vypadl Tartu maraton a nevrátila se ani Finlandia Hiihto. "Posunuli jsme termín Jizerské 50 o týden dozadu na lepší termín, který dovolí lepší přípravu. A pak také finále ve Švédsku bude na rozdíl od letošního roku otevřeno širokému poli výkonnostních lyžařů, nejen špičce," řekl David Nillson, šéf série.

Tituly obhajují Anders Aukland a Jenny Hansson. Dva přední čeští běžci Stanislav Řezáč a Martin Koukal s nejvyššími ambicemi budou hájit barvy mezinárodního rakouského týmu Skinfit. Pravidelně se chystá jezdit také Petr Novák, v některých závodech se slibují ukázat také další čeští reprezentanti. Profitýmy posilují další známí lyžaři - v Team Exspirit to budou Norové Djupvik a Bjerke, za Skinfit bude jezdit také Slovák Bajčičák.

Týmy se budou moci hlásit do soutěže od 1. září na webových stránkách www.skiclassics.com

Termínová listina roku 2013:
13. 1.Jizerská 50,
27. 1.Marcialonga,
3. 2.König Ludwig Lauf,
3. 3.Vasaloppet,
16. 3.Birkebeinerrennet,
23. 3.finále Švédsko

Reklama