Hlavní obsah

Němec se v Íránu zranil a ztratil křišťálový glóbus

Dizín/Olešnice

Jak se ráj mění v peklo? V místě i zemi zaslíbené, v Íránu, kde ho uctívají jako poloboha, ztratil Jan Němec naději na zisk jedenáctého křišťálového globu. Po protnutí cílové linie super-G jen bleskově oslavil 71. vítězství a pak neubrzdil dojezd, zamotal se do záchytných sítí a natrhnul si zadní stehenní sval na pravé noze.

Článek

„Letošní válku jsem prohrál, zůstanu druhý," připustil sklesle a smířeně předal korunu italskému expresu Edoardo Frauovi. „Ale za rok se vrátím a budu zase vyhrávat."

Už 36letý český fenomén své disciplíny jezdil letos celou sezónu s přetrženými vazy v koleni, přesto vládl průběžnému pořadí. Operaci měl objednanou hned po finále světového poháru v Itálii. „Takhle mi docent Dvořák udělá všechno najednou," plánuje.

Na sjezdovce v Dizínu už Němec kraloval roky. I letos v létě se tam vydal poprvé na závody FIS, aby se dostal do kondice před světovým pohárem.

„Cílový dojezd je tam rychlý a bývá vždycky náročný. Povrch byl brzy po ránu ještě plný rosy, točil jsem a myslel, že to vyberu. Ale pak jsem se rozmlátil, pocítil hroznou bolest a v noze mi zůstala neustálá křeč. Snažil jsem se dobelhat na start druhého super-G. Ale jak jsem se tam ohnul k vázání, podlomila se mi noha a byl konec," popisuje dramatickou událost.

Cesta domů pod analgetiky

Doktor íránské reprezentace předznamenal drsné očekávání. „Zatejpoval mi to a dal mi výbornou hřejivou mast. Ale tu nejhorší modročernou modřinu mám těsně pod zadkem, s tím nic dělat nejde." Němec pak sledoval z postele na balkoně obří slalom a místo návštěvy české ambasády v Teheránu smutně balil. „Pod silnými analgetiky jsem potom vydržel cestu domů."

Po zákroku začátkem září ho čeká dlouhá rekonvalescence. „Užiju si aspoň malou dcerku a začnu se pomalu hýbat. Do jara chci být zpátky," hrozí soupeřům.

Ze šestice českých reprezentantů v Íránu zajela nejlépe 15letá Magdalena Kotyzová, druhá ve druhém super-G jen dvě setiny za Rakušankou Hetfleischovou a opět druhá i v následujícím obřím slalomu. Díky těmto výsledkům Češi vedou v pořadí národů před alpskou velmocí Rakouskem.

Přesto černý úvodní den v prvním závodě potvrdila krom Němcova zranění i diskvalifikace Kotyzové a Ivánkové, Kolouch vypadl už ve čtvrté bráně. „Ve druhém závodě si to vynahradil skvělým výkonem, čtyři desetiny vteřiny od druhé příčky ale stačilo jen na sedmou. V "obřáku" ho jen malá chybička připravila o podium, skončil šestý," ocenil ho kouč Daniel Mačát.

Průběžné pořadí SP v lyžování na trávě před posledním finále:
Muži:
1. Frau (It.) 795
2. Němec (Čes.) 720
3. Stocker (Rak.) 556
4. Portmann 547
5. Senn (oba Švýc.) 362
6. Štěpánek 317
7. Kolouch (oba Čes.) 309.
Ženy:
1. Sommavilla (It.) 575
2. Hetfelisch 511
3. Hirschhofer (obě Rak.) 465
4. Kotyzová (Čes.) 455.
Pořadí národů:
1. Česko 2990
2. Rakousko 2697

Reklama