Hlavní obsah

Medailista z MS biatlonistů Soukup se vážně zranil

Biatlonista Jaroslav Soukup se na reprezentačním soustředění ve Slovinsku vážně zranil. Po pádu na kole utrpěl bronzový medailista z letošního světového šampionátu v Ruhpoldingu řadu zranění včetně otevřené zlomeniny předloktí a může přijít o celou zimní sezónu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonista Jaroslav Soukup možná přijde o celou zimní sezónu.

Článek

"Stalo se to dva dny před naším odjezdem domů. Kluci už se vraceli z tréninku na horských kolech, když Jarda upadl ve vysoké rychlosti. Letěl přes řidítka na pravou stranu těla. Bezprostředně po pádu byl krátce v bezvědomí," uvedl na svazovém webu trenér Ondřej Rybář. "Sanitka dorazila asi po třiceti minutách, protože místo pádu bylo v těžce dostupném terénu," doplnil.

V nemocnici v Celje strávil Soukup dva dny, pak mu byl povolen převoz do Čech. Nyní se léčí v liberecké nemocnici. Nepotvrdilo se podezření na poranění míchy, na které po pádu ukazovala dočasná nehybnost levé nohy, přesto je rozsah jeho zranění značný.

"Zejména se jedná o zlomeninu okcipitálního kondylu (místo úponu vazů) ve skloubení hlava-krk, dále otevřenou zlomeninu loketní kosti v horní třetině a zlomeninu pod hlavičkou kloubní plochy vřetenní kosti a navíc také zlomeninu v těle pravé lopatky," uvedl zástupce primáře ortopedického oddělení Krajské nemocnice Liberec Martin Smetana, který s týmem biatlonistů dlouhodobě spolupracuje.

Smetana: Soukup bude muset oželet sezónu

Smetana tvrdí, že Soukup bude muset pravděpodobně oželet celou sezonu. "Jarda má před sebou stále ještě nezbytnou operaci pravého předloktí a poté rehabilitaci. Osobně si myslím, že se v nadcházející sezoně na start nepostaví, ale rád bych se mýlil," řekl Smetana.

Kouč Rybář se proto smiřuje s tím, že nějakou dobu nebude moci počítat s jednou z reprezentačních opor. "Uplynulou zimu jsme se mohli opírat o tři závodníky, vedle Jardy Soukupa to byli Michal Šlesingr s Ondřejem Moravcem. Toto trio bylo výsledkově stabilní a výpadek jednoho špičkového závodníka je při naší úzké špičce citelný," poznamenal. Ohroženy tak jsou výsledky ve štafetách i v Poháru národů.

Z řady Soukupových zranění je podle Rybáře nejvážnější loket. "Při běhu je důležitým prvkem odrazu, při střelbě poskytuje stabilitu. Pokud by se operace i následná rehabilitace odehrály bez potíží, věřím, že Jarda světový šampionát stihne. Jak ukazovaly výkonnostní testy, byl teď ve vynikající kondici, ale stejně tak je možné, že budeme muset v jeho případě odpískat celou sezonu," konstatoval.

Nečekanou šanci prosadit se do reprezentačního týmu tak mají mladí závodníci jako Lukáš Kristejn, Vít Jánov nebo Michal Krčmář. "Výpadek Jardy Soukupa musíme počítat na měsíce, a to se ve vytrvalostním sportu zákonitě projeví," prohlásil Rybář.

Reklama