Hlavní obsah

Kožíšek honil na běžkách klokany i kiwi

Tomáš Nohejl

Sice už polyká povětří českých hor na reprezentačním soustředění na Božím Daru, přesto ještě cítí závany chumelenice i chuť čerstvých citronů, trhaných přímo ze stromu. Běžec na lyžích Dušan Kožíšek strávil skoro tři týdny na výpravě do Austrálie a na Nový Zéland. Obstál tu v několika rolích. Jako závodník, servisman i výletník.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Dušan Kožíšek

Článek

Takže postupně. Nabídku poslal Cesar Baena. Venezuelský běžec na lyžích, který se donedávna připravoval pod vedením trenérů z Jeseníka. Studoval ve švédské Moře, cílové zastávce Vasova běhu a má diplom Guinnessovy knihy rekordů za ujetí nejdelší vzdálenosti na kolečkových lyžích – putoval na nich ze Stockholmu až do Osla.

K naplnění olympijského snu ale potřebuje sbírat FIS body a ty z pátého kontinentu pro něj ležely relativně na dosah. Jenže potřeboval parťáka. „Znělo to lákavě, měl jsem volněji v přípravě a tak jsem vyrazil," říká Kožíšek.

A tak si zajel dva ANC Cupy, zdejší kontinentální poháry na úrovni evropského Slavic Cupu nebo Alpen Cupu. Včetně konkurence, neboť u protinožců se ukázal silný ruský výběr, Švédové, Japonci, Kanaďani, Estonci, pravidelně tu trénuje Polka Kowalczyková nebo biatlonistka Kuzminová.

V australském Fall Creek byl čtvrtý ve sprintu. Na Novém Zélandu na Snow Farm vypadl Kožíšek ve sprintu ve čtvrtfinále, na desítce skončil čtvrtý. „Vedl jsem, ale pak se vyrojili Rusáci a přejeli mě," popisuje.

Jaká byla lyžovačka? „Počasí se lámalo od 1500 metrů nahoru. Teploty kolem nuly, pěkný sníh, jeden den v Austrálii dokonce napadlo asi třicet čísel, nádherné poježdění. Normální zima," vypráví. „Odjel jsem pár tréninků, ale nijak jsem to nehonil," dodává. Proto ani nezůstal na známý Kangaroo Hoppet, dálkový závod Worldloppetu, kde loni vyhrál Petr Novák. Letos tak tady slavil Rus Alexander Legkov.

Jeho venezuelský „svěřenec" byl spokojený, body vyjel a zažil i dobrodružství. „Cestou z letiště v Austrálii v noci spadl strom přes silnici a museli jsme nocovat v autě," vykládá Kožíšek. Vzhledem k potížím s výbavou pak navlékl Baenu do české reprezentační kombinézy. Spolu si pak prohlédli Queenstown, okolí jezera Wanaka nebo Melbourne.

Teď už zase „gumuje" tradiční tratě na Stezce Lukáše Bauera a v Oberwiesenthalu.

Reklama