Hlavní obsah

VIDEO: Záhrobská už zase trénuje. Podrželi mě nejbližší, otec se neozval, říká

Praha

Šárka Záhrobská je zpět. Dva měsíce od operace nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém už zase trénuje, příští týden se poprvé postaví na lyže a věří, že nadcházející lyžařskou sezónu stihne podle původního plánu. V přípravě se sice musí ještě mírnit, intenzitu ale pod dohledem lékařů postupně zvyšuje.

Šárka Záhrobská po operaci opět trénujeVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Hodinový výklus, pak balanční cvičení na natažených popruzích, tzv. slacklajnách, a znovu výklus. To bylo Záhrobské sobotní dopoledne pod zamračenou oblohou v areálu pražského Olympu ve Stromovce. Sama sedmadvacetiletá sjezdařka ale zářila jako sluníčko. K tréninku se vrátila před třemi týdny a na první pohled bylo znát, s jakou chutí se vrací do života vrcholové sportovkyně.

„Začátky byly hodně opatrné. Když jsem se vrátila domů z nemocnice, tak jsem byla ráda, že jsem zvládla procházku. Po dvaceti minutách jsem byla unavená. Postupně jsem začala zvládat i větší výlety, ale když jsem se vrátila k tréninku, tak jsem byla hodně slaboučká," líčila Záhrobská při setkání s novináři.

Přípravu dál pečlivě konzultuje s lékaři, kteří se ji snaží raději brzdit. „Je to složité. Po operaci kolene je vaše hybnost jednoznačně omezena, a když jdete přes závit, tak vás to bolí. Já se cítím úplně v pohodě, ale když to přepísknu, tak se to může projevit třeba až za dva měsíce. Musím se hodně hlídat," upozornila.

Ačkoliv zdaleka ještě netrénuje naplno, už se nemůže dočkat, až se znovu postaví na lyže. Příští týden plánuje krátký výpad do sněhového tunelu v Německu a 9. září má v plánu odlet do Argentiny. Tam ji už bude čekat zkoušení nových lyží, které bude mít po změně značky k dispozici. A zatím necítí důvod měnit plány s ohledem na blížící se zimu. „Pořád je v plánu začít v polovině listopadu prvním závodem v Levi. Uvidíme, jak se budu v příštích měsících cítit na sněhu," podotkla.

Na problém upozornily bolesti hlavy

Na svůj problém dnes vzpomíná s úsměvem. Lékaři nemohou s jistotou určit, kdy začal novotvar na hypofýze nejúspěšnější české sjezdařky všech dob růst, akutní problémy se ale u Záhrobské projevily v červnu. „Šlo hlavně o bolesti hlavy. Až zpětně jsem si pak uvědomovala, že mě hlava bolívala i dříve a bývala jsem hodně unavená, člověk ale nenapadne, že by mohlo jít o vážnější problém," podotkla.

Ačkoliv první verdikt lékařů způsobil šok, Záhrobská prý ani na okamžik nezapochybovala, že by se už na lyže nevrátila. Stejně jako jí nepřijde, že by nemoc změnila její pohledu na svět. „Hodnoty jsem měla, myslím, srovnané už předtím, to nemoc nezměnila," prohlásila rezolutně.

V těžkých chvílích jí byli největší oporou její nejbližší, přítel a bývalý kondiční trenér Antonín Strach, fyzioterapeutka a kamarádka Lucie Sluková a maminka Jiřina. Otec Petr, s nímž se Záhrobská před lety nerozešla v dobrém, se prý o zdraví své dcery vůbec nezajímal. „Táta se neozval," poznamenala stručně majitelka kompletní sbírky medailí z MS a olympijského bronzu z Vancouveru.

Reklama