Hlavní obsah

Skoky teď budou zase nebezpečnější. Co teprve udělají nové kombinézy na mamutu, varuje Koudelka

Michal OsobaPrávo

Rozdíl jako mezi nosnou plochou boeingu a stíhačky. Tak označuje reprezentační kouč David Jiroutek změnu, na kterou si musejí skokani na lyžích od letoška zvykat. S výrazně přilnavější, spíše rychlobruslařskou kombinézou se přes léto sžívá i česká jednička Roman Koudelka.

Foto: Martin Malý

Roman Koudelka si zvyká na novou kombinézu.

Článek

Je rozdíl mezi starým a novým typem kombinéz opravdu tak velký?

Je. Jsou opravdu malé, v protivětru to není tolik znát, ale při zadním větru je to hodně velká změna.

Mezinárodní federace si od změny slibuje, že skokani nebudou využívat záměrně větších kombinéz, které je lépe nesly ve vzduchu. Budou teď skoky spravedlivější?

Já si myslím, že budou naopak nespravedlivější. Bude záležet na každém poryvu větru. Jsem zvědavý, co to udělá na mamutím můstku, na kterém se bude najíždět velkou rychlostí. Skoky budou zase o něco nebezpečnější než doteď.

Snažíte se kombinézy ještě nějak upravovat a přešívat, aby vám seděly?

Když nám přijdou, s Davidem je upravíme, ale přes léto se snažíme je mít co nejvíc upnuté. Jdeme i dál, než přikazují pravidla, až kombinézy někdy škrtí. Ale je lepší si zvykat na složitější podmínky a pak jít do snazších než naopak.

Pozorujete, že rozhodčí teď hlídají přiléhavost kombinéz mnohem víc?

Jednoznačně. Až jsem se divil, když nedávno v Hinterzartenu diskvalifikovali v kvalifikaci Schlierenzauera, který měl kombinézu o centimetr větší. Jsou přísní, ale to je jen dobře.

I za svoji vcelku krátkou kariéru jste zažil už hodně změn pravidel. Vloni zkrácení lyží, teď úprava kombinéz, na co se zvyká hůř?

Asi právě teď na ty kombinézy, ty dělají největší problém. Ale zvyknout se dá na všechno...

Třeba Jakub Janda podrobil čerstvou úpravu pravidel kritice... Přizpůsobujete se díky svému mládí změnám snáz?

To si nemyslím. Nemění se skokanská technika, rozdíl je jen v těch kombinézách, takže spíš záleží na každém jednotlivci, jak se s tím srovná.

Reklama