Hlavní obsah

Bauera zlobilo zranění, tak v létě stavěl bábovičky a vyhrával Vasův běh

Michal OsobaPrávo

Léto bez zdravotních potíží? „Ne, nevzpomenu si, takové nebylo žádné,“ zamyslí se běžec na lyžích Lukáš Bauer. „Vždyť už bych to ani nebyl já, kdybych neměl nějaký problém,“ hořce se pousměje. Letos se seriál jeho zdravotních trablů rozšířil o zranění stehenního svalu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdravotní potíže se Lukáši Bauerovi nevyhnuly ani letos.

Článek

Po únavové zlomenině patní kosti, kvůli níž předčasně ukončil minulou sezónu, ho další nepříjemnost potkala před necelým měsícem.

„Přišlo to hned druhý den soustředění na Božím Daru. Panovalo na Božák výborné počasí, já chtěl klukům ukázat nové běžecké cesty a hned druhý den zrakvím,“ povzdechne si lyžař, který s rodinou žije právě v krušnohorském městě.

Doma byl nevrlý

Teď už o další zdravotní peripetii vypráví s nadhledem. „Ale když jsem se zranil, lítala sprostá slova a i doma jsem byl nevrlý,“ líčí otec syna Matyáše a dcery Anety.

„Rodina mě radši vzala do izolace k moři, protože kdybych jen koukal na kluky, jak trénují, moc dobře by mi nebylo,“ tuší pětatřicetiletý Bauer.

Válení u moře v srpnu nevítal

„Dovolená byla super, stavěl jsem bábovičky, ale na konci srpna už bych si představoval něco jiného, než se válet u moře,“ přiznává, že ho i na pláži pronásledovaly myšlenky na přípravu na novou sezónu.

Dobu rekonvalescence stanovili lékaři na měsíc, po návratu ale už Bauer alespoň částečně dokázal nahrazovat plánovanou přípravu. „Nastoupil jsem na jarní režim. Posiloval jsem a využil jsem stroj na soupaže,“ popisuje, jak simuloval běh na lyžích.

Řezáče udolal ve finiši

„Otevřel jsem si k tomu notebook, pustil Vasův běh a jel s klukama. A nebudete tomu věřit, ale úplně suše jsem jim odjížděl,“ vtipkoval Bauer.

Jen si slavný vytrvalostní závod rozložil na několik částí. „Jak za mnou neubíhala krajina, tak mi i hodina a půl přišla dlouhá. Ale jel jsem i Jizerskou padesátku a König Ludwig Lauf. Ten byl nejtěsnější, Řezáč dojel centimetr za mnou. Já byl na ty finiše vždycky dobrej,“ pokračoval dobře naladěný Bauer.

Start sezóny neodloží

Pondělní magnetická rezonance a konzultace s lékaři nalajnuje jeho program na příští týdny. Úvod Světového programu ve švédském Gällivare třetí listopadový víkend ale je v jeho diáři napevno.

„S tím počítám, jen závody v Kanadě pak zřejmě s celou reprezentací vynecháme. Na start sezóny zranění určitě vliv mít nebude. Tedy ne na účast a věřím, že ani na výsledky,“ říká Bauer.

Cílí na dva vrcholy

A i kdyby se přece jen následek výpadku v přípravě projevil, trojnásobný olympijský medailista ví, že klíčové momenty sezóny přijdou jindy. „Vrcholem jsou Tour de Ski a mistrovství světa ve Val di Fiemme,“ říká.

„Který stavím víc? Ještě jsem o tom nepřemýšlel, ale Tour už jsem vyhrál, zatímco mistrovství světa ještě ne,“ naznačuje. „Možná jsem snílek, ale chtěl bych o stupně vítězů bojovat na obou akcích,“ plánuje.

Na šampionátu v italském středisku na přelomu února a března bude mít šancí bojovat o medaili hned několik. „Skiatlon by byl víceméně na rozjetí, hlavními závody jsou patnáct kilometrů volně a štafeta. Na konci je padesátka klasicky, ale s ní v tuhle chvíli nepočítám,“ vypráví.

Zvažuje i Jizerskou padesátku

Trénink soupažné techniky by si pak mohl vyzkoušet v některém z laufů ze série Ski Classics, nejpravděpodobnější by byl start na lednové Jizerské padesátce. „Dosud kolidovala se závěrem Tour de Ski, teď bude týden po jeho konci, což mému startu nahrává,“ přemítá.

Jasno ale ještě nemá. „Na Tour jsou na konci čtyři těžké etapy za sebou, to je pecka. A týden po Jizerce se pojedou v La Clusaz štafety netradičně na 4x7,5 kilometru, kde se bude zkoušet postavení úseků na mistrovství světa, takže záležet bude i na tom, jestli dostanu povolení od mančaftu,“ dodává Bauer.

A klíčové pochopitelně bude i to, jestli si zdravotní trable pro sezónu 2012/2013 vybral už před jejím startem.

Reklama