Hlavní obsah

Slalomářka Záhrobská se cítí lépe a lépe, v Argentině trénovala se Svindalem

Slalomářka Šárka Záhrobská pomalu končí první velké soustředění na sněhu po operaci nezhoubného nádoru. Bývalá mistryně světa se poprvé připravuje na jižní polokouli v argentinském v středisku Ushuaia, kde se zaměřovala na slalom i obří slalom. Fyzicky se cítí každým týdnem lépe.

Foto: sarkazahrobska.cz

Lyžařka Šárka Záhrobská se připravuje na novou sezónu v argentinském středisku Ushuaia.

Článek

"Fyzicky se cítím velmi dobře. Ještě to není úplně stoprocentní, ale každý další týden po operaci je znát, že se cítím lépe," uvedla Záhrobská před návratem do Česka, kam přiletí skoro po měsíci první říjnový týden.

Záhrobské objevili lékaři na začátku července nezhoubný nádor na podvěsku mozkovém, který jí ihned odstranili. Zdravotní stav bronzové olympijské medailistky z Vancouveru se rychle zlepšoval a lyžařka již od srpna trénuje.

Začátkem září odletěla s novým trenérem Klausem Mayrhoferem z Rakouska, servismanem Geraldem Stockerem a fyzioterapeutkou Lucií Slukovou do Argentiny, kde trénuje na sněhu jako většina konkurence. "Trénujeme samostatně i s ostatními týmy. Měli jsme společný trénink třeba s Nory (Svindal, Jansrud), s Francouzkami (Worleyová, Bariozová) nebo s Finy," uvedla Záhrobská.

Lyžařský kemp přímo u moře

Ve stejném poměru se Záhrobská zaměřuje na slalom a obří slalom. Důraz s trenérem kladou na časování oblouku, jeho správné provedení a linii. "A potom na dynamický a silový pohyb v průběhu jízdy. Od toho se odvíjí kondiční příprava, která ale byla letos velmi ovlivněna mými zdravotními problémy," uvedla.

O volném dnu vyrazila Záhrobská na výlet lodí, který trval tři a půl hodiny. "Byla to příjemná změna. Atrakcí byli hlavně tuleni a kormoráni," prozradila lyžařka. Navštívila i maják na konci světa ze stejnojmenného románu Julesa Verna.

Středisko Ushuaia leží u moře a Záhrobská si místo pochvaluje. "Nikdy mě nenapadlo, že pojedeme na lyžařský kemp k moři. Je nádhera bydlet u moře, ráno vyrazit do hor na lyžařský trénink a odpoledne mít kondiční trénink opět na pobřeží. Příroda je tady nádherná. I lidé jsou tady moc milí a usměvaví."

Z Argentiny se Záhrobská přesune do Krkonoš

Po návratu čeká Záhrobskou série kontrolních vyšetření, na základě kterých padne definitivní rozhodnutí lékařů, kdy bude připravena na ostrý start do sezony. Pokud vše půjde podle plánu, chtěla by zahájit sezonu už ve finském Levi 10. listopadu.

"Chodím pravidelně na magnetickou rezonanci hlavy a krevní testy. Kontrolovat se musím hlavně sama a řídit se především podle vlastního pocitu a signálů, které od těla dostávám. Každý týden se cítím lépe," uvedla.

Za týden vyrazí do Krkonoš. V rámci projektu 'Milka s jemností k horám' bude ve spolupráci s KRNAP celý den sázet nové stromky a plít nedostupné louky. Pak majitelka kompletní sbírky medailí ze světových šampionátů vyrazí trénovat na evropské ledovce.

Reklama