Hlavní obsah

Z umělého spánku do závodů za čtyři měsíce? Start sezóny stihnu, věří Záhrobská

Praha

Až se 10. listopadu ve finském Levi poprvé vtrhnou elitní světové slalomářky mezi les branek, s největší pravděpodobností mezi nimi nebude chybět ani Šárka Záhrobská. „Nevím, co by se muselo stát, abych tam nestartovala,“ tvrdí bývalá mistryně světa. Po tom, čím si v létě prošla, téměř neuvěřitelný comeback…

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Lyžařka Šárka Záhrobská a její osobní servisman Gerald Stocker.

Článek

Před pouhým čtvrtrokem se probudila z umělého spánku a podstoupila operaci nezhoubného nádoru pod mozkem. Přes první opatrné kroky v okolí nemocničního lůžka se přenesla až na třítýdenní soustředění v Argentině, z něhož se v neděli vrátila. Dojmy? „Posun byl markantní, na konci soustředění jsem se cítila mnohem lépe než na začátku,“ pochvaluje si.

Rivalky ji vítaly

Potěšily ji i soupeřky. „V Argentině jezdily skoro všechny týmy, Francouzi, Italové, Norové i Finové. Většina věděla, že jsem měla vážné problémy, a holky říkaly, jak mě rády vidí, že s nimi zase jezdím,“ potěšila reakce rivalek bronzovou z olympiády ve Vancouveru.

V Praze ještě podstupuje testy, které monitorují funkci její hypofýzy. „Všechno je v pořádku, jen při stoprocentní zátěži ještě nefunguje naplno, jsem dřív unavená, ale podle lékařů je vše na dobré cestě,“ hlásí.

Tréninkové dávky tak ještě nepodstupuje v plné intenzitě. „Není toho tolik, jako kdybych předtím nebyla nemocná, jsme asi na 70 procentech. Ale záleží na mém pocitu, sto procent do toho bude třeba dát až v závodě,“ ujišťuje sedmadvacetiletá lyžařka.

Svaly už má zpátky

Při nemoci výrazně ztratila na váze, svalovou hmotu už ale získala zpátky. „Když jsem šla z nemocnice, měla jsem 60 kilo, teď jsem na 66, což mi vyhovuje, víc bych nemusela. Kondice ale ještě není taková, jako na jaře, nejvíc je to znát na zledovatělém povrchu.“

Přes prodělané trable Záhrobská po dvou sezónách výkonnostního propadu věří v návrat mezi elitu. „Nemůžu chtít být hned v prvním závodě do pětky. Ale postupně bych se chtěla dostat do elitní patnáctičlenné skupiny,“ plánuje slalomářka, jíž by k tomu měl pomoct její převážně rakouský realizační tým.

Nového kouče Klaus Mayrhofera totiž na pozici servismana doplnil Gerald Stocker, jenž spolupracoval vedle rakouských i s americkými sjezdaři.

Reklama