Hlavní obsah

Skokan Matura vyhrál golfový turnaj, trenér Jiroutek se nechal inspirovat Woodsem

Den poté, co bral šest bodů na letní Grand Prix v Klingenthalu, získal Jan Matura jiný triumf. Na golfovém turnaji! Na plzeňské Dýšině vyhrál VIP turnaj při finále Gaan Golf Sport Tour 2012, jejíž program letos skokani pravidelně obohacovali.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Golfový turnaj na Dýšině si krom skokanů na lyžích nenechala ujít ani řádka slavných fotbalistů v čele s Ivanem Haškem.

Článek

Slunce na greenu i bouře s deštěm v klubové restauraci při vyhlašování výsledků. A nad tím vším záře sportovních hvězd několika generací. Takové bylo dvoudenní finále prvního ročníku Gaan Sport Golf tour 2012 v Golf clubu Plzeň na Dýšině.

Absolutním vítězem se po šestidílné bitvě stal Marek Šťastný, ve finálových turnajích třetí a druhý. „Mám z celého roku nádherné zážitky a moc si toho cením," říkal s pohárem v rukou. „První ročník byl pro nás úspěšný, máme ty nejlepší ohlasy. Chtěli jsme dát šanci amatérským hráčům odehrát turnaje na úrovni a potkat se na nich se známými úspěšnými sportovci z jiných odvětví," řekla Renata Abtová, ředitelka pořádající agentury.

Králem VIP turnaje se tady díky největšímu zlepšení handicapu z 54 na 49 stal skokan na lyžích Jan Matura. „Letos jsem neměl moc času na trénink, ale golf mě baví a chci se mu věnovat víc," slíbil. Jen mercedes jako cenu za hole in one netrefil nikdo.

Z nabité sestavy zajímavých tváří byste sestavili celou fotbalovou jedenáctku. A velkou část by ji tvořili právě slavní bývalí fotbalisté.

Nejjiskřivější souboj svedla dvojice Ladislav Vízek – Ivan Hašek s Antonínem Panenkou a Martinem Urbanem. Autor slavného vršovického dloubáku sice musel vinou bolavých nohou použít pro přepravu po hřišti vozík, ale o hůl se nejen opíral, ale také s ní mistrovsky odpaloval. „Byli lepší. S Hášou prostě vyhrát nemůžete, ten je přes stovkovej," stěžoval si naoko Vízek na spoluhráče. „A že jsem netrefil mercedes? Já ho nechci, moc žere," smál se.

„Moc pěkně jsem si zahrál, i když nemám tolik natrénováné, jsem spokojený," pochvaloval si své výkony i zázemí turnaje Vladimír Šmicer, který potvrdil nejlepší fotbalový handicap 9,2. Nestačili na něj ani jeho spoluhráči z týmu evropských vicemistrů 1996 Ladislav Maier (7,7 na 7,8), Petr Kouba nebo Radek Bejbl.

Jako zkušení golfisté se představili skokani na lyžích. Trenér David Jiroutek už má dokonce na golfovém oblečení vlastní logo, inspirované Tigerem Woodsem. A kdy jim víc vadí vítr? „Když jste na skokanské věži, tak na věži. Když jste na golfovém hřišti, tak na golfu," odpověděl mazaně Jakub Janda.

Odpaly z první jamky a pak předávání cen zpestřili také úspěšní olympionici z Londýna 2012. Bronzoví kajakáři Jan Štěrba a Daniel Havel, stejně jako beachvolejbalové krásky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou získali první golfové zkušenosti. „Ještě se musíme hodně učit," přiznala se smíchem Kolocová, která hned napoprvé trefila naplno míček, který v porcelánovém obalu skrýval stopičku kvalitní whisky.

Jako tradičně pořadatelé vybírali příspěvky na Dobrý skutek, stejnojmennou nadaci. Tentokrát shromáždili 50 000 Kč, které si odvezla Eva Dušková ze Stolan u Heřmanova Městce pro svého bratra na uhrazení pobytu v rehabilitačním centru Adeli v Piešťanech. Tam využívají hyperbarické komory a další poznatky z ruského kosmického programu. Jiří Sotona se tam nedávno tři roky poté, co utrpěl cévní mozkovou příhodu, rozhýbal čile k životu. „Dvoutýdenní pobyt nás vyjde na osmdesát tisíc a my si lidsky moc vážíme tohoto příspěvku, který není vůbec samozřejmostí," řekla Eva Dušková.

Reklama