Hlavní obsah

Letadlem do porodnice? Sjezdař Bank je připravený na všechno

Kolem Ondřeje Banka se pořád něco děje. Vloni sjezdaře připoutala na lůžko záhadná nemoc, kterou si přivezl z dovolené v Thajsku, před měsícem si na soustředění v Chile naosmkrát zlomil čelist. Teď zase přemýšlí, jak skloubit start sezóny s narozením syna.

Foto: Sport.cz

Ondřej Bank

Článek

Jak je na tom aktuálně vaše čelist? Hojí se tak, jak má?

Snad jo, žádné komplikace zatím nenastaly.

Osminásobná fraktura zní hrozivě. Bylo to jedno z vašich nejbolestivějších zranění?

Oproti té loňské nemoci to byla procházka růžovým sadem. První dva tři dny byly nepříjemné, rozsah zranění byl větší, než všichni čekali. Ale když se to ani po operaci nezanítilo, tak to bude snad v pohodě.

Přišel jste i o nějaké zuby?

Ten zásah od branky přišel zespoda, takže utrpěla čelist a zuby zůstaly v pohodě. Jen jak ta rána byla velká, pak mi jedna jednička odumřela.

Jíst už můžete všechno?

Ještě tak měsíc ne. Ale všechno měkčí můžu, jen na topinky a steak teď musím zapomenout.

Zhubnul jste?

Asi tři kila, to je nepříjemnost. Fyzicky už jsem se dostával do velké pohody a to zranění mě na deset dnů zbrzdilo, takže začátek sezóny asi nebude ideální.

Co jste si říkal, když vás potkalo za vaši kariéru už několikáté zranění?

Nic, já se i přes tu krev v puse musel smát. Něco drobnějšího charakteru už mě nerozhodí.

Budete teď muset používat speciální ochranu obličeje?

Mám dva chrániče na míru, jeden je vyrobený z kevlaru podle otisku čelisti, druhý na přilbu.

Je nezvyk s nimi jezdit?

První dva dny jsem je vnímal, ale už jsem zase vzal jednu bránu hlavou a ani jsem si to neuvědomil, takže chrání dobře. Určitě je budu mít teď v Söldenu a na první slalom v Levi, dál uvidím.

Co vás ještě do startu sezóny čeká?

Minulý týden jsem doháněl speciální kondici a absolvoval dost brutální běžecké tréninky. Teď jsem znovu vyrazil dotestovat nové lyže na obřák, i když všechno dohnat nestihnu.

Nezvažoval jste tedy, že Sölden příští víkend vynecháte? Sám jste říkal, že start sezóny nebude ideální, navíc čekáte každým dnem narození syna…

Byla to varianta, jenže obřáků je málo. Když jeden vynecháte, body chybí, já minulou sezónu skoro nejezdil a potřebuju se dostat v pořadí zpátky nahoru i směrem k mistrovství světa.

Kvůli očekávání radostné události si teď berete i telefon na sjezdovku?

Přesně tak. Dokonce jsem si domluvil s kamarádem, že by mě dopravil do Šumperka lehkým letadlem z Rakouska, kdyby bylo potřeba.

Reklama