Hlavní obsah

Nový šéf přiváží běžcům čerstvé prémie, vozy BMW

Tomáš Nohejl (SL ČR)

Pierre Mignerey, nový sportovní ředitel běžecké sekce Mezinárodní lyžařské federace FIS, představuje další motivaci pro elitní závodníky. V rámci Světového poháru se pojede také o BMW drive trophy. Tu (přesněji vozidlo BMW X1 20d) získají ti, kdo nasbírají nejvíc bonusových vteřin a bodů. Plánuje i další změny, zatraktivňující běžecké závody.

Článek

Jedná se tedy o další sprinterskou prémii, obdobu zeleného dresu na Tour de France, chcete-li. „Zvýší se tak zájem o bonusové sprinty v masových závodech po celou sezónu. Začali jsme s nimi před dvěma lety a teď si nejlepší v nich odvezou z finále ve Falunu nové auto," řekl Francouz Mignerey webu czech-ski.com na nedávném Foru Nordiku, tradičním semináři klasického lyžování před sezónou, tentokrát konaném v Cavalese.

Jeden bonus bod se rovná jedna vteřina. První se dají získat už při úvodním sprintu první etapy Ruka Triple ve Finsku. Čtyřikrát pak budou body k dosažení v distančních závodech v Kanadě, další v rámci Tour de ski, pak v La Clusaz, předolympijský test v Soči nabízí mužům čtyři možnosti, padesátka na Holmenkollenu pak dokonce šest. Bere se i za sprint ve Stockholmu a v každé ze tří etap falunského finále.

„Bude to vlastně cena pro nejagresivnějšího jezdce. Moc se těším, jak o ni budeme bojovat," říká Devon Kershaw, jeden z nejprůbojnějších lyžařů v pelotonu.

Sčítání bude jednoduché, připravuje se i nová televizní grafika, která je přiblíží divákům. Podle něho by v loňské zimě vyhráli těsně Björgenová o tři body před Kowalczykovou. Mezi muži pak jasně Cologna před Kershawem a hodně daleko ještě před Northuggem. Až letos bude za stejný žebříček odměna v podobě vozu BMW X1 20 d v ceně 40 000 eur (asi milión korun).

„Věříme, že se tahle cena dalším atraktivním komunikačním prostředkem běžeckého lyžování," dodal Jürg Capol, předchůdce Mignereye a jeden z tvůrců Tour de ski, který se od nové sezóny stal ředitelem společnosti FIS marketing AG Nordic.

Letos se jede ve světovém poháru o celkem 2,87 miliónu švýcarských franků na prémiích. Z toho Open Ruka nabízí 240 000 franků a Tour de ski 560 000 franků.

Běžci se snaží i nadále zatraktivnit své podniky. „Chceme představit nejlepší závodníky před startem. Po finále sprintu mužů znovu ukázat nejlepší ženy a nebo přenášet tiskové konference živě na webu," plánuje Pierre Mignerey. Kromě mistrovství světa se zkracují mužské štafety na 4x7,5 km, naopak prodlužují ženské sprinty na 1,6 km.

Mění se také dějiště závodů světového poháru. Kromě předolympijské zkoušky v Soči se vrací do programu Kanada, tentokrát se pojede v Canmore. A Tour de ski nabídne sprint ve švýcarském Münstertalu, přímo před domem úřadujícího krále Daria Cologni.

To je ale částečně špatná zpráva pro české lyžování. Světový pohár se tady pojede od roku 2014 pouze každý druhý rok. A na svazu bude rozhodnout kde, zda Liberec nebo Nové Město... „Nedalo se nic dělat. Každý rok dostane světový pohár jen šest nejsilnějších zemí. Je dobré být vůbec aspoň v této druhé skupině," prohlásil Michal Lamplot, český mediální zástupce běžecké sekce FIS.

Jsou také potvrzeny další šampionáty v klasickém lyžování v tradičních destinacích – 2015 švédský Falun a 2017 finské Lahti. Finále světového poháru, které se poslední roky koná ve Falunu, by se mohlo přesunout do Norska. A příští léto se pojede mistrovství světa na kolečkových lyžích v německém Bad Peterstalu.

Reklama