Hlavní obsah

Sjezdařky Křížové se ujali Francouzi. Našla u nich zázemí i lásku

Nemá to snadné. V zemi, která svým profilem dovoluje trénink jen točivých disciplín, je jako specialistka na sjezdy a super-G lyžařskou anomálií. A tak se Klára Křížová musela poohlédnout v zahraničí. Už třetí rok se připravovala na sezónu s francouzským týmem.

Foto: Sport.cz

Sjezdařka Klára Křížová

Článek

Ve světě profesionálního sportu zní příběh o vzniku spolupráce téměř neuvěřitelně. „Před Světovým pohárem v Lake Louise jsme trénovali v Nakisce. A Francouzi si všimli, že tam pořád jezdím tak nějak sama a ptali se, jestli nechci pomoct při prohlídce trati. Pak mi pomohli i s natáčením, dostala jsem od nich rady a nabídku, že s nimi můžu jet přes léto na ledovce a už se to rozjelo. Jsem jim za to moc vděčná,“ vypráví třiadvacetiletá sjezdařka.

Pomůžou Česku i Andoře

Sama nečekala, že ji bohatý a početný tým lyžařsky adoptuje. „Překvapilo mě to. Ale oni mají vynikající závodnice a chtějí pomoct i malým státům. Kromě mě s nimi jezdí i jedna holčina z Andorry,“ vypráví dcera olympijské medailistky ze Sarajeva Olgy Charvátové-Křížové.

Ani hvězdy jako špičková obří slalomářka Tessa Worleyová ji neberou jako potenciální konkurenci. „Ony jsou rády, že mají porovnání s někým jiným než od nich z týmu,“ ujišťuje.

Starostí jen finance

A tak se učí i pozorováním jejich tréninku. „Letos jsem se připravovala s týmem pro Evropský pohár, ale v Argentině jsme se potkali i s tím svěťákovým. A vidět Tessu a spol. trénovat obřák a slalom je obrovsky poučné,“ nadšeně popisuje.

Největší komplikací pro zlínskou rodačku tak je sehnat na přípravu potřebné finance. „Teď se to díky sponzorům povedlo, jinak bych do Argentiny na tři a půl týdne odletět nemohla,“ přiznává.

V Jižní Americe se potkala i se Šárkou Záhrobskou. „Jen nám vyšel den volna každé jindy. Chtěla jsem vyrazit na výlet, o kterém básnila, ale když jsme zrovna netrénovali, bylo fakt ošklivo, tak jsme šli jen do staré věznice předělané na muzeum,“ říká.

Už se umí představit

Zapadnutí do francouzského týmu jí mírně znesnadňuje jen komunikační bariéra. „Ostatní se na mě snaží mluvit anglicky, ale sama si připadám blbě, když spolu o něčem mluví francouzsky a pak mi to musejí překládat,“ přiznává.

A tak se pustila do sebevzdělávání. „Učím se francouzsky. Teď jsem tedy začala, takže se umím zatím jen představit a podobné věci. Ale baví mě to, vždycky jsem měla francouzštinu ráda,“ vypráví.

Našli se na závodech

Za studiem cizího jazyka ale nejsou jen sportovní důvody, Křížová francouzštinu bude moci bohatě využít i ve svém osobním životě. „Našla jsem si francouzského přítele,“ přiznává. Její partner pracuje jako kondiční trenér týmu pro Evropský pohár.

„Ale neřekla bych, že jsme se dali dohromady díky tomu, že s Francouzi trénuju. Spíš jak se na závodech motají pořád stejní lidé, tak jsme si tak nějak všimli jeden druhého,“ usmívá se.

Reklama