Hlavní obsah

Lyžařka Vonnová chce přepsat dějiny a zkusit si sjezd s muži

Sölden

Američanka Lindsey Vonnová by ráda v nadcházející sezóně definitivně stvrdila, že je nepřekonatalnou lyžařskou královnou. A nejen počtem umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru, očekávanými výhrami, předpokládaným ziskem některého z křišťálových glóbů, ale i skutečností, že hodlá 24. listopadu v kanadském Lake Louise nastoupit do sjezdu společně s muži. Mimo to plánuje jet rizikový závod v Kitzbühelu. Podle mnohých je pro ni moc velkým soustem.

Foto: Armando Trovali, ČTK/AP

Fenomenální sjezdařka Lindsey Vonnová.

Článek

Pokud osmadvacetiletá Vonnová naplní očekávání, rozmetá v této sezoně historické rekordy. S počtem vítězství ve Světovém poháru je před ní pouze druhá Švýcarka Vreni Schneiderová (55) a vedoucí Rakušanka Annemarie Moserová-Pröllová, která vyhrála 62 závodů. Vonnová má na kontě číslo 53, ale v posledních čtyřech sezonách vyhrála vždy minimálně devět závodů, a je tudíž možné, že se v této statistice dostane do čela.

Pokud se nezraní, bude takřka jistě čtvrtou ženou a první neevropskou lyžařkou, která se ocitne stokrát na pódiu. K tomu jí chybí tři umístění do třetí pozice.

Vonnová se také nejspíš osamostatní v čele statistiky počtu získaných křišťálových glóbů. K tomu jí stačí jeden. Zatím jich má nejvíce společně s Moserovou-Pröllovou, a to šestnáct. Na kontě americké hvězdy je také pět celkových vítězství ve sjezdu a může se stát první ženou, která bude této disciplíně kralovat šest sezon v řadě. Pokud to dokáže, v historickém pořadí se dostane na druhé místo za Moserovou-Pröllovou (7).

Vonnová má na kontě také čtyři poslední triumfy v super-G a pokud získá další, vyrovná rekordních pět Němky Katji Seizingerové. V této disciplíně může rovněž překonat čtyři výhry v SP v super-G v řadě, což drží společně právě se Seizingerovou.

Vonnová se chce do historie zapsat tučným písmem

To však Vonnové nestačí. Chce být první sjezdařkou, která bude soupeřit s muži. A rovnou ve sjezdu, její nejsilnější disciplíně. Zatím se nad jejím nápadem horlivě diskutuje, Mezinárodní lyžařská federace jí zatím nedala požehnání.

„Myslím, že by to sjezdovému lyžování hodně pomohlo," nechal se slyšet šéf kanadského lyžování Max Gartner. „Tento sport potřebuje velké příběhy, což Vonnová splňuje" myslí si.

Nápad Američanky má však trhlinu. Podle pravidel nesmí žádný z lyžařů trénovat na stejné trati týden před závody. V Lake Louise se však jede týden před mužským sjezdem stejný závod SP žen. Vonnová jako kompromis nabídla, že nepojede tréninky na ženský sjezd.

Sjezd v Kitzbühelu je prý nad její síly

Trať v Lake Louise má v oblibě. Vyhrála tam jedenáctkrát, z toho devět sjezdů, a v 17 případech byla na stupních vítězů. V roce 2004 tam vybojovala své první vítězství ve SP. Tato fakta hovoří pro Vonnovou, ale jsou i skutečnosti, které chtějí brát funkcionáři v potaz. Mužské sjezdy jsou náročnější a delší, navíc v roce 2010 se v Lake Louise zranil mistr světa ve sjezdu John Kucera z Kanady.

On sám ale nápad Vonnové kvituje. „Jestli chce někde jet s muži, tak právě tady. Mužské tratě jsou sice delší a náročnější, ale ona je dobrá lyžařka a zná to tam dobře," uvedl Kucera.

Vonnové však nestačí ani to. Ráda by ještě před ukončením kariéry jela slavný sjezd v Kitzbühelu. Podle mnohých komentářů, byť s trochou žertu a v nadsázce, by znamenal právě konec její kariéry. „To je nad její síly," nechal se slyšet Kanaďan Brian Stemmle, který se na Hahnenkammu málem zabil.

Rada FIS by měla vynést konečný verdikt o případném startu Vonnové v Lake Louise na svém zasedání 3. a 4. listopadu ve Švýcarsku.

Reklama

Související témata: