Hlavní obsah

SNOW WAY - 20 let na snowboardu s Martinem Černíkem

Přemysl Vida

Martin Černík je bezesporu nejznámější český snowboardista. Startoval na olympiádě i na prestižních závodech jako je Artic Challenge či Air and Style. Pokořil svahy Jižní Ameriky i Aljašky a na snowboardu procestoval celý svět. Své zkušenosti teď předává dál coby trenér české freestylové reprezentace. A chystá se pustit do světa film o dějinách své vášně.

Foto: Dan Vojtěch

Martin Černík.

Článek
Fotogalerie

Martine, máte za sebou bohatou kariéru profesionálního snowboardisty, pamatujete si na své začátky?

Poprvé jsem se postavil na prkno v roce 1991. Dostal jsem se k tomu přes skateboarding, který tenkrát zažíval velký boom, ale samozřejmě v zimě se na něm jezdit nedalo. Logicky pak jedinou alternativou byl snowboard, jenže vůbec nebylo jednoduché ho sehnat. Nebyly tady žádné specializované obchody, takže si spousta lidi prkna vyráběla. Moje první prkno bylo Frople z malé dílny v Hradci Králové. Na horách jsme samozřejmě vyčnívali z davu. Kdo měl prkno, tak znamenal automaticky problémy. Nebrali nás na vleky nebo pořád docházelo k potyčkám ve frontách, které tenkrát byly skoro delší než sjezdovky. No a o snowparku se nám ani nezdálo. Občas jsme našli nějakou bouli nebo jsme něco uplácali lopatou. V té době to bylo vice o kamarádství, partě, všichni s prknama byli jako velká rodina a nikdo nic neřešil.

Jestli dobře počítám, jezdíte na prkně víc jak dvacet let, co se za tu dobu změnilo?

Za těch dvacet let se toho změnilo opravdu hodně. Výbava je dnes kvalitnější a lepší, v resortech najdete snowparky a rampy a snowboarding je masový sport, který se kromě jiného dostal i na olympiádu. Se zlepšujícími se podmínkami narostla i úroveň ježdění a obtížnost jednotlivých skoků, snowboarding je dnes opravdový sport. Na vrcholové úrovni už bez intenzivního tréninku a trenérů nemá nikdo šanci. Taky se snížila věková hranice profesionálních jezdců, ale nároky na ně jsou o mnoho vyšší. Jako profesionální jezdec jsem měl možnost poznat na vlastní kůži různé fáze ve vývoji toho to sportu a pravě teď o tom připravuji dokumentární film, který nese název SNOW WAY a bude mít premiéry v listopadu po celé republice.

Co patří mezi Vaše největší snowboardové zážitky. Start na olympiádě, nebo spíš perfektní freeridová zatáčka někde na Aljašce?

Za svou kariéru jsem startoval asi na dvou stovkách závodů po celém světě a olympiáda byla asi tím největším. Je to opravdu největší sportovní akce planety a fajn zkušenost, ale na druhou stranu jsem rád, že snowboarding není jen o závodění, ale také i o focení a filmování. Díky tomu jsem se dostal do velkých hor, kde vám každý moment přináší ty nejlepší pocity. Když stojíte na vrcholu a rozhlédnete se, tak si uvědomíte, jak jste malý a nedůležitý. A při jízdě dolů se ponoříte do absolutní přítomnosti a prožijete neopakovatelný zážitek. Pokud bych si teď měl vybrat, tak bych si rozhodně vybral freeriding na Aljašce. To je opravdu to nejlepší, co se dá na prkně zažít.

Jak se cítíte v roli kouče freestylové reprezentace?

Role trenéra je pro mě nová motivace, nové poznání. Jako sportovec jsem dosáhl svého maxima a nasbíral spoustu kontaktů a zkušeností. Jsem rád, že se o ně teď můžu podělit s mladší generací. Freestylová reprezentace vznikla v roce 2007 po mém startu na olympiádě. Myslím, že to byla pro mladé jezdce motivace. Po letech intenzivní práce dnes máme komplexnější systém, který začíná již na juniorské úrovni. Celkem jsme tři trenéři, kteří s reprezentací pracují. Kromě mě Přemek Vida a Jožin Toufar, kteří se věnují převážně juniorům a díky nimž zde vyrostla celá další generace úspěšných snowboardistů. Já se věnuji A-týmu a koučinku na světových pohárech. V letošní sezóně jsme spolupráci výrazně propojili, připravujeme tým na mistrovství světa a společně se snažíme pomoct olympijskému výběru při kvalifikaci na olympiádu v Soči. Vzhledem k tomu, že za freestyle se tam nově pojedou dvě disciplíny halfpipe a slopestyle, tak máme pořád co dělat.

Kromě trénování se věnujete i organizační činnosti, pořádáte kempy a závody. Jaké máte plány na nadcházející sezónu?

Od roku 2006 organizuji největší snowboardovou akci u nás Snowjam, kde se domácí jezdci mohou porovnat se zahraničními profesionály. Jsem rád, že tento závod dodal sebevědomí a další motivaci našim jezdcům dobývat světový snowboarding. Poslední dva ročníky vyhráli Češi Petr Horák a Martin Mikyska, což je ukazatelem, že naši kluci jsou již schopni poměřit se se zahraniční konkurencí. Letošní ročník plánujeme posunout zase o kus dál. V rámci Snowjamu se pojede jeden z šesti kvalifikačních závodů na olympiádu. Celkové prize money budou dle mezinárodních regulí 1,1 miliónu korun a přijedou všechny národní týmy. Startovní pole bude mít skoro osmdesát borců a čtyřicet holek, kteří své síly poměří ve Špindlerově Mlýně 15. a 16. března. Bude to vůbec nejlepší snowboarding a samozřejmě nebude chybět ani divácky oblíbená večerní exhibice na velkém skoku a bohatý hudební program. Kromě světového poháru se chystám zopakovat snowboardový výukový týden master-class.cz , který vloni navštívilo třicet nadšených snowboardistů.

Více info na www.martincernik.cz

Teaser k filmu naleznete na :http://www.youtube.com/watch?v=8H5m2PZFmH4

Premiéra filmu SNOW WAY proběhne podle následujícího programu:

6.11. Brno - Brno Fléda

7.11. Praha - Kino Lucerna & Lucerna Music Bar

10.11. Zlín - Golem

14.11. Olomouc - S-CUBE

15.11. Ostrava - Barrák

22.11. Plzeň - Anděl

23.11. Karlovy Vary - Masařka

24.11. Hradec Králové - Event

Reklama