Hlavní obsah

VIDEO: Bílý cirkus svírá nervozita. Přibudou kvůli novým lyžím zranění?

PRAHA

Start lyžařské sezóny tradičně provází nervozita, z vlastní výkonnosti i formy soupeřů. Před dnešním spuštěním bílého cirkusu, jak je Světový pohár alpských lyžařů označován, se přidal ještě jeden faktor obav: nová pravidla měnící tvar a vlastnosti závodních lyží.

Trailer na novou sezónu SP v alpském lyžování

 
Článek

Nic, co by běžný rekreační návštěvník sjezdovek poznal, ale pro profesionály velká změna. Lyže už nejsou tolik vykrojené, snížily se poloměry jednotlivých oblouků.

Tři Češi na startu

Důvod? Snaha Mezinárodní lyžařské federace zmírnit zátěže na kolena, která podle studií trpí přerotováním a dochází k jejich zraněním.

Důsledek? „Nevěřím, že se ten jejich záměr větší bezpečnosti projeví. Naopak jsou lyže hůře ovladatelné, jízda stojí víc sil a v závěru závodu tak může tím spíš docházet ke zraněním,“ tvrdí Ondřej Bank, který se spolu s Kryštofem Krýzlem a Martinem Vráblíkem postaví na zítřejší start obřího slalomu na ledovci v Söldenu.

Ženám změna vadí méně

Už dnes bude o body do SP bojovat Kateřina Pauláthová, náhradnicí je Martina Dubovská (oba závody vysílá živě od 9.15 Eurosport).

Ženám úprava pravidel vadí méně. „Nejdříve jsem nepochopila, proč ke změnám došlo, protože lyže akorát nutí sportovce k náročnější přípravě a většímu nasazení v závodě. Teď už jsem si na ně ale celkem zvykla a sedí mi na prudších svazích,“ tvrdí 19letá Kateřina Pauláthová.

Téma číslo jedna

Mužský start sezóny provází větší očekávání. „Na kopcích je cítit nervozita, ta změna je tématem číslo jedna. Před prvním závodem jsou všichni pořádně napjatí,“ přiznává šéftrenér českých sjezdařů Tomáš Bank.

Větší roli bude hrát fyzická připravenost. „Pro mě dobře, jsem silový jezdec,“ těší se Martin Vráblík.

Ondřej Bank je jiný případ. „Moje technika byla založená na tom, že jsem si hrál s lyžemi a nechával je pracovat. Teď jim musíte pomoct, trochu víc je rvát,“ popisuje sjezdař, jenž do sezóny vstoupí jako čerstvý otec. V pátek se v Šumperku narodil jeho přítelkyni Tereze syn Albert a sjezdař rovnou od porodu spěchal do Rakouska.

Reklama