Hlavní obsah

VIDEO: Zatajil dech a skočil do prázdna. Premiérový base jump biatlonisty Šlesingra

Praha

Dlouhé čekání na kraji několikasetmetrové hlubiny, mnohonásobná kontrola zvládnutého pohybu nutného k otevření padáku. Hluboký nádech, výdech. A pak šest sekund, které se zdají jako věčnost. Nejlepší český biatlonista Michal Šlesingr v září překonal sám sebe a poprvé na vlastní kůži vyzkoušel skok s padákem z pevného bodu, tzv. base jump.

Basejump biatlonisty Michala ŠlesingraVideo: Sport.cz s použitím archivu M. Šlesingra

 
Článek

"Jak jsem se odrazil, byl jsem doma. Jak je člověk zvyklý skákat z letadla, je ve vzduchu jak ryba ve vodě. Už to bylo v pohodě," vypráví s úsměvem při vzpomínce na okamžik, během nějž by mohl adrenalin prodávat kolemjdoucím.

Pro svůj premiérový skok v extrémní disciplíně si Šlesingr vybral basejumpery oblíbený skalnatý vrcholek Monte Brento nedaleko jezera Lago di Garda. "Těžko se to dá popsat, ale byl to luxusní zážitek," líčí i přesto, že před samotným skokem musel hodně bojovat sám se sebou a stál na skalní hraně téměř čtyři minuty.

"Než jsem přemohl svůj pud sebezáchovy a dal se do potřebného klidu. Bylo to jo a ne, jo a ne a udělalo to zážitek mnohem silnější. Když se pak člověk odrazí, najednou jakoby se mi svět zastavil a těch pár vteřin trvalo dlouho," popsal pocity.

Reklama