Hlavní obsah

Snowboardista Černík má film a veze reprezentaci na vánoce do Colorada

TN, KV

Kudy vede Snow Way pro tuzemskou snowboardovou scénu už legendárního Martina Černíka? O tom vypráví padesátiminutový film, který měl ve čtvrtek premiéru v pražské Lucerně a jede šňůru republikou. „Jdi za svým snem,“ říká jeho hrdina a míří s freestylovou reprezentací na skoro tři měsíce do Ameriky.

Foto: Ricky

Martin Černík v U-Rampě na OH.

Článek

Film se nyní promítá po klubech a kinech, dostane se i do televize. Znovu by se měl objevit v kinech v rámci tradičního Festivalu outdoorových filmů, k sehnání bude i na DVD. „Nechci se srovnávat s miliónovými produkcemi z Ameriky. Ale ukázat lidem u nás, jak to všechno vzniklo, jak na to a dát jim motivaci," říká Martin Černík, první český ve světě uznávaný snowboardista, účastník olympiády i mistrovství světa, nyní jeden z trenérů reprezentace.

Film poskládal ze starých videí, co doma v Hradci Králové vyhrabal ještě na klasických kazetách i filmů, které natáčel pro přední světové firmy. „Tehdy se rok dělalo to, co dneska zvládneš za den," vzpomíná na polovinu devadesátých let.

Třináct dní dotáčel v Americe s lidmi, jenž ho ovlivnili. A další týdny strávil ve střižně a při postprodukci. Projekce přinesla do hlediště vlnu nadšení, euforie a pohody ze životního stylu nespoutaných jezdců. Úchvatné záběry z Aljašky, Zélandu, jihoamerických svahů i Krkonoš. A parádní muzika se přenesla rovnou na afterparty do Lucerna Music baru, kde vystoupil DJ FRIKY, DJ LADIDA a populární slovenský DJ VEC.

„Moc pěkný, ale dneska už jsme zase jinde," usmál se Jan Nečas, jeden ze současných Černíkových svěřenců. „Obtížnost triků se každým rokem posouvá nahoru. Posiluju, běhám, protahuju se," vyprávěl bývalý hokejista z Litvínova.

Za pár dní se vydává do Ameriky, kde se chce odrazit za svým olympijským snem a kde v Park City a Copperu startuje světový pohár. Až v únoru se vrátí do Evropy, do předolympijského Soči. Nečas také celoročně provozuje areál JUMPARK, ve kterém je možné trénovat náročné triky a kvalitně se připravit na zimní sezónu. „V průběhu léta se nám podařilo úspěšně provozovat tréninkové centrum pro akrobatické lyžování, snowboarding, bmx a skateboarding a uspokojit tak celorepublikovou poptávku po kvalitním zázemí, " uvedl.

V repre je osm borců

Freestylovou reprezentaci (tři disciplíny, z toho dvě olympijské) nyní tvoří osm borců. „Propojili jsme se s juniory, kteří šli hodně nahoru," vysvětluje Černík. „Máme od svazu mnohem lepší podmínky než dřív. I když si každý musí ještě pomoct od vlastních sponzorů, sezóna je pokrytá."

Většina se zaměří hlavně na slope-style, pro něž jsou tady lepší podmínky, někteří přidají U-rampu. Olympijský kvalifikační žebříček se vyskládá ze závodů mistrovství světa v Kanadě a světových pohárů v příštím roce. Jeden z nich ve slope-stylu přivítá 16. března Špindlerův Mlýn. „Což je skvělý, protože tady si můžeme zajet v podmínkách, které známe a upravit si je, aby nám vyhovovaly," pochvaluje si Černík, také šéf závodu. Podle něho má šest z osmi jeho lidí šanci na olympiádu.

Hodně se čeká nejen od Šárky Pančochové, ale taky od nadějné Kateřiny Vojáčkové. Po třech letech ježdění se vyšvihla přes Evropský pohár do světového. „Chci jít postupně nahoru, jak to jen půjde," říká.

„Ukazuje se, že holky mají přece jen trochu snažší situaci. Když se tomu pořádně věnují, pokroky jsou rychleji znát," tvrdí druhý trenér Přemysl Vida. Zvyšující se sportovní úroveň špičky podle Vidy neohrozí nebezpečí subjektivního rozhodování. „Skórovací systém je online, každý ho brzy vidí. A v součtu celé jízdy je poznat podle dojmu, kdo je nejlepší. Právě plynulost, flow, tvoří asi čtyřicet procent v celkové známce."

Reklama

Související témata: