Hlavní obsah

Sdruženáři museli šetřit, příprava jim ale vyšla na jedničku

Praha

Optimisticky naladěni vstoupí čeští sdruženáři do sezóny. Tým trenéra Luďka Šablatury sice musel v tréninku kvůli nedostatku peněz šetřit, ale závěrečný blok přípravy vyšel reprezentantům v severské kombinaci díky ideálnímu počasí na jedničku a před Světovým pohárem si věří.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Sdruženář Tomáš Slavík.

Článek

"Mám za sebou nejlepší přípravu, co jsem absolvoval," pochvaloval si Tomáš Slavík, v minulé sezóně třetí v závodu v Klingenthalu. "Takhle připravený jsem snad nikdy nebyl, snad to zužitkuji," přidal se Miroslav Dvořák, čtvrtý muž konečného pořadí letní Grand Prix, který by chtěl v zimní sezóně na stupně vítězů.

Nadšená slova závodníků následovala po vystoupení trenéra Šablatury, který o pár minut dříve řekl, že sdruženáři letos operovali s polovičním rozpočtem oproti předchozím letům. "Tomu jsme se museli přizpůsobit," řekl kouč. Sdruženáři v létě hospodařili s částkou asi půldruhého miliónu korun a stejný objem peněz mají na zimu.

Kondiční přípravu proto sdruženáři absolvovali v Harrachově a první letní skoky v Liberci. "Tam to sice na trénink není nic moc, ale nějak jsme to zvládli," řekl Šablatura.

V letní Grand Prix si reprezentanti vyzkoušeli i můstky a tratě olympijského komplexu v Soči a trénovali také v Predazzu, kde bude v únoru mistrovství světa. "Finance jsme šetřili a koncentrovali na závěr přípravy na první sníh, což nám vyšlo," řekl Šablatura.

Churavý měl zdravotní problémy

Po přípravě na ledovci v Ramsau, kam se kvůli šetření jelo jen jednou, a běhání v tunelu v Oberhofu vyrazili sdruženáři na devět dnů do Lillehammeru. V Norsku měli štěstí na podmínky a poslední přípravu si proto chválili. "Jakýkoli rozpočet vám dobré počasí nezajistí a bez toho nic neuděláte," řekl Slavík.

"Měli jsme bleskový přechod na sníh. To se mi v životě nepovedlo, abych během týdne přešel z hmoty na sníh," liboval si Dvořák, který ve víkendových kontrolních závodech v Norsku skončil druhý za domácím sdruženářem Mikkou Kokslienem.

Z elitního tria českého týmu měl zdravotní problémy jen Pavel Churavý. Pátého muže z olympiády ve Vancouveru trápí od července lýtko. "Pořád to trošku cítím, ale neomezuje mě to. Neodtrénoval jsem vše, co jsem měl, ale na sezónu se těším a doufám, že se první závody povedou a budu bodovat," řekl Churavý.

Čtvrtý muž pro Světový pohár Aleš Vodseďálek měl speciální přípravu. Domluvil se na spolupráci s americkým týmem a v USA absolvoval dva měsíční kempy. "Projevilo se na něm, že trochu zlepšil techniku běhu, a silově je na tom lépe, než byl. Snad se chytí a odvede, co má. Především to musí zvládnout psychicky," řekl Šablatura.

Vrcholem sezóny je šampionát ve Val di Fiemme a Dvořák se Slavíkem mluví o medailových ambicích. "Já bych chtěl vyhrát," prohlásil Dvořák. "Chci bojovat o medaile, v mém věku nic jiného nepřichází v potaz," řekl jednatřicetiletý Slavík.

Reklama