Hlavní obsah

Valenta vyráží za sněhem, Ledový dech čeká premiéra

Pavel NovotnýSport.cz

Soupeři, třeste se! To je vzkaz akrobata Aleše Valenty po zakončení letní přípravy před začátkem hlavní sezóny Světového poháru. Olympijský vítěz ze Salt Lake City srší před přechodem na sníh optimismem, pokud se sejdou ideální podmínky, uvidí diváci jeho převratný skok Ledový dech už brzy naostro.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

Valentovi, jenž po vítězství v úvodním závodu Světového poháru v australském Mt. Bulleru vede pořadí seriálu, závěr letní přípravy stoprocentně vyšel. "Skákal jsem, co jsem chtěl skákat. Možná jsme zvolili menší tréninkové objemy, ale o to víc jsme se soustředili na kvalitu. Myslím, že jsme nic nepodcenili," hlásil český reprezentant.

Pocitem dobře odvedené práce se netají ani Valentův trenér Pavel Landa. "Příprava se vážně povedla. Navíc je na Alešovi vidět, jak je mnohem ví motivovaný než v sezónách po olympijských hrách. Ta doba byla podivně hektická a jen těžko hledal soustředění. Nyní je v naprosté psychické pohodě," líčil Landa.

Do Evropy či za oceán?

Dvojice, jež patří do akrobatického Eurotýmu, nyní řeší, kam vyrazit za sněhem. "Moc jsme chtěli do norského Lillehameru, jenže tam momentálně nejsou optimální přírodní podmínky. Mohli bychom jet do finské Ruky, která se nám ale loni neosvědčila. Není tam odpovídající zázemí, dlouhé noci navíc působí dost depresivně," vypočítal Landa.

V úvahu přichází také soustředění v Kanadě. "Tam by to nebylo zlé, máme tam kamarády. Na druhou stranu by bylo dobré, aby Aleš skákal s ostatními evropskými kolegy. Pokud ale nenajdeme místo v Evropě, nemůžeme se na ně ohlížet," doplnil Valentův kouč. Rozhodnutí, kam se vydají, padne tento týden.

Premiéra možná pod stromeček

Světový pohár pokračuje 18. prosince v italské Madonně di Campiglio a pokud se sejdou optimální podmínky, chtěl by Valenta už tam poprvé ukázat v ostrém závodu Ledový dech, vlastní úpravu trojného salta s pěti vruty.

"Uvidíme. V Ledovém dechu se točí tři vruty v jednom saltu, jde skutečně o velmi těžký skok. Faktorů, které mohou premiéru překazit, je hodně," uvědomuje si Valenta.

Podle Landy se při tréninku ve vodě povedlo Valentovi skočit Ledový dech asi třicetkrát. "Jsem hodně zvědavý, co to bude dělat na sněhu. V této vyšší akrobatické třídě nejde jen o techniku, ale záleží také hodně na rychlosti. Skokan je ve vzduchu kolem tří sekund a na dynamice proto velmi záleží," vysvětlil.

"Na tělo závodníka přitom působí neuvěřitelné síly, před Alešem zkoušel podobné skoky jeden francouzský akrobat, jemuž setrvačnost lyží dokonce zlomila ve vzduchu kotníky," postrašil Landa se smíchem svého svěřence. Valentovi na dobré náladě ale ani trochu neubral.

Reklama