Hlavní obsah

Koudelka získal zpět chuť do skoků, i když se o něj na severu pokoušejí deprese

Loňskou zimu se definitivně zařadil do světové špičky, na konci sezóny uzavíral elitní desítku Světového poháru. Přes léto se však skokan na lyžích Roman Koudelka trápil. Probral ho až návrat na sníh, nová sezóna odstartuje naostro v pátek v Lillehammeru.

Foto: Archiv Romana Koudelky

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

Uspokojily by vás výsledky jako v minulé sezóně, nebo chcete zase o stupínek výš?

Byl bych rád, kdyby výkonnost stoupala, ale teď ještě není krok vpřed nutný. Důležitá bude olympiáda za rok, teď se chci stabilně usadit v desítce.

V Norsku jste teď s reprezentací trénoval, nechtěl jste tam zůstat až do prvních závodů?

Kdepak, pro mě je to na severu depresivní. Po Lillehammeru kluci zůstávají do dalších závodů v Kuusamu ve Skandinávii, já jedu na dva dny domů.

Co vám tak vadí na severu Evropy, že radši strávíte tolik času na cestách?

Letadlem jsem zpátky za chvíli. A sever nemám rád, psychicky mě to tam sráží. Ve Finsku je tma, v Norsku jsme odříznutí od ostatního světa, chodíme jen na můstek a zpátky. Doma si lépe odpočinu a i víc potrénuju, cítím se pak jak politý živou vodou.

V Lillehammeru jste alespoň otestoval tamní podmínky, jaké jsou?

Naskákali jsme toho dost, počasí bylo přes inverzi pěkné, jen foukalo zezadu, což nebylo ideálně, ale jak se říká: Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Vstoupíte do Světového poháru hned pátečním závodem smíšených družstev?

S Davidem (trenér Jiroutek - pozn. red.) jsme se domluvili, že nastoupím. Nemusím do kvalifikace, takže absolvuju dva tréninkové skoky a závod smíšených družstev a pak můžu případně do druhého dne ještě něco změnit nebo se poučit.

Ale skepse k novince u vás přetrvává…

Pořád tomu moc neholduju, přece jen jsme individuální sport. Ale teď je pro mě dobře, že se skáče a můžu si můstek vyzkoušet při závodě.

Je pro vaši psychiku hodně důležitý vstup do sezóny?

Je to pro mě jeden z nejdůležitějších závodů. Když vyjde start do sezóny jako vloni, bude to úplně jiná pohoda. Ale zase se nechci stresovat, i bez dobrého úvodu může být sezóna povedená.

V létě jste se ale trochu trápil, mohlo za to testování nových kombinéz?

Spíš jsem trávil dost času tréninkem na suchu a chyběla mi technika. Ale před dvěma týdny v Oberstdorfu na ledové stopě se všechno obrátilo a získal jsem zase chuť do skákání.

Ta v létě chyběla?

Poslední dva závody to pro mě bylo psychicky náročné. Nešlo mi to, i když jsem se snažil zůstat pozitivní.

Lepší pocit máte i díky kompromisní úpravě pravidel ohledně kombinéz?

Jednoznačně, i díky tomu, že jsme v létě na sebe byli ještě přísnější, než přikazovala pravidla, takže teď ji mám vlastně o šest centimetrů volnější. To je znát.

Podle Švýcara Ammanna ale trvá asi 150 skoků, než si na kombinézy člověk zvykne?

Něco pravdy na tom bude, já v létě absolvoval asi sto skoků, než jsem se srovnal. Teď jak v Lillehammeru foukalo zezadu, najíždělo se rychlostí jak na mamutu, tak jsem zvědavý, jak to bude vypadat na něm.

Nově budou komunikovat trenéři se skokany a případně jim upravovat nájezd. Hodně jste to s trenérem Jiroutkem probírali?

David nám o tom říkal dost, ale stejně se vždy ještě pobavíme před závodem podle větru.

Bude novinka hodně využívána?

Spíš výjimečně, když bude chtít někdo spekulovat, může si dát nájezd o dvě lavičky níž, ale za dobrých podmínek toho podle mě využívat nebudeme.

Každý rok potkávají skokany další a další změny. Nepřijde vám jich až příliš?

Snaží se skoky zatraktivnit, ale i zbavit se zodpovědnosti jako u posouvání nájezdů, kdy už bude bezpečnost na trenérovi. A úpravy kombinéz k větší bezpečnosti nepovedou, spíš naopak. Na druhou stranu pro všechny je teď startovní čára stejná.

Reklama