Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák chce být v elitní desítce a začít vyhrávat. Tým mu věří

Praha

Klasickým Gundersenem na malém můstku a penalty racem na velkém startuje o víkendu světový pohár v severské kombinaci. V norském olympijském Lillehammeru, místě, které v posledních dnech vlilo tolik optimismu do českých žil, hlásí ideální podmínky. Stejně jako ze Sjusjönu, kde se pojede běžecká část. Elitní česká trojka Tomáš Slavík, Pavel Churavý a Miroslav Dvořák odpovídá před sezónou na stejné otázky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Sdruženář Miroslav Dvořák.

Článek

Kdo bude česká jednička?

Slavík: Asi Míra (Dvořák).

Churavý: Mirek.

Dvořák: Netroufnu si pochválit sám sebe. Asi všichni tři na tom budeme podobně. Někdo zajede líp svěťák, jiný mistrovství světa. Hlavně aby to bylo co nejvýš.

Na jaké příčky pomýšlíte?

S: Na stupně chce každý. Loni v Klingenthalu se mi tam zalíbilo, nějak se tam musím dostat. A na mistrovství chci jet o medaile, už moc šancí vzhledem k věku asi mít nebudu.

Ch: Medaile? Jo, to by bylo pěkný. Ale reálně budu spokojený do osmého místa. A chci se udržet v placené skupině světového poháru, to znamená bodovat.

D: Chci jezdit stabilně desítku a sem tam se dostat na bednu. A mistrovství světa? Rád bych vyhrál, můžu si dovolit to říct a chci to zkusit.

Co se vám v letní přípravě nejvíc povedlo?

S: Podzimní příprava s devítidenním závěrem v Lillehammeru byla ta nejlepší, co jsem zažil. A taky jsme se podívali do Soči.

Ch: Skoky. Loni mi to nešlo vůbec. Teď jsem i s pauzami udělal dost dobrých skoků.

D: Přechod z ledové stopy na sníh na můstku hned v jednom týdnu, to se nám ještě nikdy nepoštěstilo. Stejně jako si zaskákat na velkém můstku. Snad to zužitkuju.

Každý rok se trochu proměňují vaše závody. Jak vám to vyhovuje teď - přijde upravený penalty race, zmenšovaly se skokanské kombinézy...

S: Pokud si to najde fanoušky, rád vyzkouším cokoliv. Když se ti daří, je jedno, co jedeš.

Ch: Je mi to jedno. Většinou vyhraje ten, kdo je první v cíli.

D: Nic s tím nenadělám, beru to jako profík. I když třeba můstek třicítka a k tomu padesátka na běžkách, to by se mi líbilo.

Ohrozí někdo suverénní pozici světového lídra Lamy-Chapuise?

S: Dají o sobě víc vědět Norové a Němci. Nevím, jak je na tom po pauze Pittin, ale doma v Itálii se bude chtít ukázat.

Ch: Lamy je pořád dost silnej, ale nemá to daný předem. Proženou ho ti, co dokáží skákat v těžkých podmínkách. Možná Gruber, Kokslien, nevyzpytatelní jsou Japonci, na mistrovství se připraví Američani.

D: Určitě zůstane nahoře on. Ale dál? Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je hrozně tenká. Rád bych tam byl i já. Je mi pětadvacet let, deset let den co den systematicky trénuju a chci odezvu. Mít z toho zážitky a ne se přetahovat o jeden bod někde uprostřed pole. Silný země Rakušani, Němci, Norové mají celou čtyřku, určitě se někdo chytí. Japonec Watabe už loni Lamyho málem sesadil. A jeden závod může vyhrát klidně dvacet lidí.

Reklama