Hlavní obsah

Všechno bude možné, říká kouč skokanů Jiroutek před startem Světového poháru

Olympijský areál v norském Lillehammeru a můstky Lysgardsbakken s padesátitisícovou kapacitou vítají letošní premiéru světového poháru skokanů na lyžích. A začne se opravdu nanovo – nejen v upravených kombinézách a podle skoro revolučních pravidel, ale také závodem kombinovaných družstev mužů a žen!

Foto: Archiv Romana Koudelky

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

„Ještě nevím, koho postavím, rozhodneme se až po pátečních skocích přímo na místě," říká trenér českého výběru David Jiroutek. „Párovou soutěž bereme. A taky jsem rád, že si dva kluci mohou v soutěži vyzkoušet můstek před individuálním závodem. Z žen, u nichž působí jako asistentka jeho partnerka, bývalá běžkyně Kamila Rajdlová, se ukáže patrně zkušená Vladěna Pustková s Michaelou Doležalovou.

Předpovědět očekávání favoritů v „nové době" se Jiroutek brání. „Počkejme po prvním závodě. Nějakou dobu už jsem neviděl jiné skokany, nedá se to říct." Co však potvrdit může, týká se povětrnostních podmínek. „Bude možný všechno, hodně se bude měnit pořadí. Podmínky ho ovlivní výrazně a pak taky jak kdo zvládne celou změnu."

Také německý trenér Werner Schuster říká na webu FIS: „Není teď možné dát seriozní předpověď o tom, kdo bude na špici. Jména, tituly a úspěchy se nepočítají, začínáme od nuly. Také proto jsou skoky tak přitažlivé." Podle něho potřebuje skokan aspoň 200 skoků, aby se sžil s materiálem i pravidly.

Koudelka zaskočí domů

Roman Koudelka by měl obhajovat desítku ve Světovém poháru a dokonce pátou příčku z Turné 4 můstků. „Pár věcí se povedlo, pár je třeba dodělat. Skáče teď líp než v létě, uvidíme," netlačí na něj Jiroutek. „Chytil jsem se před dvěma týdny v ledové stopě v Oberstdorfu a získal zase chuť. Chci se udržet v desítce, důležité bude mistrovství světa," řekl nejlepší český skokan.

A další? „Hlava drží stabilní vyšší standard. Jandys měl problém s nájezdovým postavením," dodává trenér o 34letém veteránovi světové scény, který vstupuje už do sedmnácté zimy v  kolotoči Světového poháru.

Češi trénovali pět dní v Lillehammeru, po pěti dnech domácí přípravy bez lyží se přesunuli ve čtvrtek znovu do Norska. Odtud zamíří na další víkend do finské Ruky, kde Světový pohár začínal poslední sezóny. „Tam by nám to mohlo sednout líp. V Lillehammeru se skáče na malém (HS-100), tam se může stát cokoliv, a pak na jednom z nejtěžších můstku (HS-138) vůbec." Jen Koudelka, který má ze severu deprese a dává přednost domácímu klidu, se vrátí na pár dní do Česka.

Do první části zimy až do Turné nastupuje česká pětice ve složení Koudelka (10. z loňského celkového SP má kvalifikaci jistou), Hlava, Janda, Matura (vítěz letního Kontinentálního poháru) a Sedlák.

Záložní tým s Hájkem a spol. se připravuje v Ramsau. Nadějný Štursa směřuje hlavně k juniorskému mistrovství světa v Liberci, ostatní se potřebují ukázat body v Kontinentálním poháru. Trenér béčka Michal Doležal se stal zároveň krejčím a šije doma s maminkou skokanské kombinézy. Využívá ji také Janda.

Reklama