Hlavní obsah

Rozsáhlé testy, to je úspěšný výsledek, věří čeští běžci na lyžích před startem světového poháru

Gällivare, Praha

V natěšeném očekávání se chystají čeští běžci na start letošního světového poháru v laponském Gällivare. Švédský Klondike, ležící 100 km nad severním polárním kruhem, přivítá elitní světové běžce pošesté v historii, v roce 2006 tady slavila triumf Kateřina Neumannová.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer při soustředění na dachsteinském ledovci.

Článek

„Lyže jely velmi dobře. Zatáčky vynášejí, doufám, že nevyletím z trati," vzkazoval Lukáš Bauer po dopoledním zaměřovacím tréninku. „Vypadá výborně. Uvidíme, kam to bude stačit," komentuje jeho formu trenér Miroslav Petrásek. Jiří Magál se projel v novém celokarbonovém modelu bot a zvažuje, zda ho použije už do premiérového závodu.

Na tratích leží přírodní sníh, teplota se pohybuje okolo nuly. „Vytestovali jsme pořádně všechny dostupné páry lyží i čtyřiadvacet prášků, snad se to zítra projeví," pochvaloval si vedoucí týmu Lukáš Sacher. Na přípravě materiálu se podílelo osm mužů, k tomu spolupracovali dva slovenští servismani. Evě Vrabcové-Nývltové chystá lyže její manžel Martin.

Okolo hlavních favoritů nevíří žádné šílenství. Obhájce prvenství Dario Cologna trávil poslední přípravu v nedaleké Kiruně a v pátek trénoval se švýcarským týmem. Ten si přivezl nový kamión pro servismany. Podle čerstvých pravidel FIS pak majitelé těchto vozů nedostanou k dispozici mazací buňky. Češi se tak díky tomu těší ze dvou a užívají si nebývalého komfortu.

Na start se chystá v klidu i Petter Northug, norský expres. Fandit se však bude nejvíc domácím. Lyžařský stadion v sedmitisícovém městečku nese jméno stále aktivního Marcuse Hellnera, pochází odtud i nejlepší švédská žena Charlotte Kallaová.

Ženy vyrazí na trať 10 km volně v 10.30, muži na 15 km ve 12.30. U televizních obrazovek (v Česku na Eurosportu) se očekává po celém světě přes 60 miliónů diváků. Nedělní štafetu opět ve 12.30 rozjedou klasici Magál a Bauer, o dvě zbylá bruslařská místa se zítra utká trojice Razým, Kožíšek, Horyna. Na prémiích se v Gällivare rozdá v přepočtu asi 1,2 miliónu korun.

Reklama