Hlavní obsah

Čeští skokani byli při premiéře smíšených družstev šestí

Česko obsadilo v premiérovém závodu smíšených družstev v historii Světového poháru skokanů na lyžích šesté místo. V Lillehammeru vyhrálo domácí Norsko.

Foto: Archiv Romana Koudelky

Skokan na lyžích Roman Koudelka.

Článek

České družstvo startovalo v pořadí Vladěna Pustková, Roman Koudelka, Michaela Doleželová a Lukáš Hlava. Ve dvoukolovém závodu na olympijském můstku z roku 1994 společně nasbírali 849,1 bodu, přičemž opřít se mohli především o výkony Hlavy. Skokan, jenž několik hodin předtím vyhrál kvalifikaci na sobotní individuální závod, v obou pokusech o délce 102,5 a 90,5 m předčil dosavadní českou jedničku Koudelku.

Vítězní Norové atakovali tisícibodovou hranici a se ziskem 983,1 porazili druhé Japonsko o sedmnáct bodů. Třetí už s velkým odstupem skončila Itálie, jež se nedostala přes 900 bodů.

Z boje o předpokládané stupně vítězů vypadlo už v prvním kole favorizované Rakousko po diskvalifikaci Andrease Koflera. Dvojnásobný olympijský vítěz ze soutěže družstev doplatil na nové pravidlo o rozměrech kombinézy, které nyní povoluje pouze dvoucentimetrový prostor mezi kůží a látkou místo dosavadních šesti centimetrů.

SP ve skocích na lyžích v Lillehammeru - smíšená družstva:
1. Norsko (Lundbyová, Hilde, Sagenová, Bardal) 983,1
2. Japonsko (Itová, Watase, Takanašiová, Takeuči) 966,0
3. Itálie (Runggaldierová, Morassi, Insamová, Colloredo) 899,0
4. Německo 875,7
5. USA 869,9
6. ČR (Pustková, Koudelka, Doleželová, Hlava) 849,1

Reklama