Hlavní obsah

Trenér Petrásek oceňuje Bauera, pak čekal trochu víc

Gällivare, Praha

Třináctý Bauer, čtyři vteřiny od první desítky. A čtyřiatřicátá Eva Vrabcová-Nývltová jen čtyři vteřiny od bodovaných pozic. Tak dopadli nejlepší Češi v premiéře světového poháru běžců na lyžích ve švédském Gällivare za severním polárním kruhem.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer při soustředění na dachsteinském ledovci.

Článek

Potřetí v kariéře vyhrál 15 km volně maličký norský troll Martin Johnsrud-Sundby. Druhý skončil Kazach Poltoranin, přemožitel Bauera z minulého víkendu v Muoniu. A třetí místo bral domácí Marcus Hellner, jehož jméno nese zdejší stadion. Northug byl po střevní chřipce sedmý, překvapil až osmnáctý obhájce světového poháru Cologna, nebo dokonce 39. Francouz Manificat. Pole zpestřil i jeho krajan biatlonový šampion Martin Fourcadé, dojel 48. Střídavé chumelení v průběhu závodu pořadí neovlivnilo.

Lukáš Bauer ztratil na vítěze 47 vteřin a hned v cíli hlásil do mikrofonu Eurosportu: „Po všech těch problémech spokojenost. Vysoké cíle jsem si do prvních závodů nedával, ambice mám vyšší. Ale dávám se do kupy po zranění a chvilinku mi to ještě potrvá. Lyže mi jely velmi dobře, cítil jsem spíš trochu problémy sám se sebou, s nohama v úvodním kole. Ale nic jsem neztrácel." Na svém webu pak dodal: „Opět se tady potvrdilo, že mi tahle trať moc nesedí. Ostré úzké zatáčky po sjezdech mi nevyhovují. Taky chvíli mrholilo, chvíli sněžilo. Byl ledový prostředek a po straně vás to zpomalilo."

Moc dobrý výsledek, chválil Bauera trenér

Jeho výkon ocenil i reprezentační kouč Miroslav Petrásek: „Chyběly mu tři vteřiny na desítku. Začít v desítce by bylo vynikající, takhle je to velice solidní. Celý závod se pohyboval stejně, tam pak taky dojel. I ve finiši udržel pozice, jel vyrovnaně na to, co měl. Po komplikacích, co má za sebou, je to moc dobrý."

A ostatní? Trenér nejvýš oceňuje Evu Vrabcovou-Nývltovou, které na 34. pozici na 10 km volně chyběly k bodu čtyři vteřiny. „Zase platí: Body by byly výborný. Takhle je to na rozjezd velice slušné."

Sama lyžařka byla spokojená: „Tak malou ztrátu jeden a půl minuty na vítězku (obhájkyně celkového prvenství Björgenová, pozn. red.) jsem snad nikdy neměla. Přesto to na body nestačilo. První kolo se mi jelo dobře, pak jsem se honila s Italkou, kterou jsem dojela před sebou a ve druhé části mi došlo, nevím proč. Ale pocitově cítím vzestup a doufám, že se potvrdí i příští týden v tříetapové tour ve Finsku."

Štafeta ve složení Magál, Bauer, Horyna, Razým

Z mužů byl při neúčasti zraněného Jakše nejlepší Aleš Razým. „Vyjel si 50 FIS bodů, to jsem spokojený, ale s 57. místem ne," říká Petrásek. „Jel jsem jen první kolo a finiš, potřebuju se ještě dostat do závodního tempa, příprava byla dobrá, natrénováno máme," dodává lyžař.

Přitom Razým ztratil „jen" 1:59 vteřiny na vítěze. „Jirkovi (Magálovi) se jelo špatně, nebylo to ideální. Ondra (Horyna) jel na to, co má. A Dušan (Kožíšek) neodjel tak dobře, jak bychom si po minulém týdnu v Muoniu představovali. Kdyby ztratil jen těsně, dostal by přednost do štafety asi on."

Takhle pojede v zítřejší premiéře na trati 4 x 7,5 km sestava Magál, Bauer, Horyna, Razým.

Reklama