Hlavní obsah

Běžci skončili v úvodní štafetě třináctí, vyhráli Norové

Gällivare

Čeští běžci na lyžích skončili v úvodní štafetě Světového poháru ve švédském Gällivare až na 13. místě. Kontakt se špicí startovního pole ztratil na druhém úseku Lukáš Bauer po škobrtnutí v jedné z prudkých zatáček. Triumf slavili mistři světa Norové před domácím kvartetem a Ruskem.

Foto: SLČR

Čeští běžci na lyžích při soustředění na dachsteinském ledovci. Zleva Dušan Kožíšek, Lukáš Bauer, Eva Nývltová-Vrabcová, Jiří Magál, Ondřej Horyna a Martin Jakš.

Článek

Jiří Magál rozběhl závod na 4x7,5 km solidně a předával Bauerovi jako desátý se ztrátou 14,4 sekundy. Při složitých podmínkách kolem nuly i české jedničce jely slušně lyže, jenže v zatáčce se mu zařízla lyže a Bauer ztratil cenné vteřiny i kontakt se soupeři.

Aleši Razýmovi proto předával už se ztrátou více než půl minuty na vedoucí Nory, které bezpečně k prvnímu společnému vítězství v sezoně přivedl finišman Petter Northug. Razým na třetím úseku ztratil další půlminutu a Ondřej Horyna udržel 13. pozici až do cíle. Na norské vítěze Češi ztratili minutu a 24 sekund.

Před čtyřmi lety čeští běžci atakovali v Gällivare stupně vítězů a doběhli těsně čtvrtí. Dnes jim chyběl člen bronzové sestavy z olympijských her ve Whistleru Martin Jakš, který se dává dohromady po únavové zlomenině žebra.

Norsko dnes slavilo ve štafetách double, protože dopoledne zvítězily podobně suverénně Skofterudová, Johaugová, Hagenová a Björgenová.

Závody SP v běhu na lyžích v Gällivare (Švédsko):
Muži - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko I (Rönning, Johnsrud Sundby, Röthe, Northug) 1:01:59,3, 2. Švédsko I (Jönsson, Olsson, Richardsson, Hellner) -6,4, 3. Rusko I (Bělov, Vylegžanin, Legkov, Černousov) -7,2, 4. Švýcarsko -8,2, 5. Kanada -8,9, 6. Německo -11,5, ...13. ČR (Magál, Bauer, Razým, Horyna) -1:24,0.
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Norsko I (Skofterudová, Johaugová, Hagenová, Björgenová) 45:32,2, 2. Švédsko I (Ingemarsdotterová, Bleckurová, Larsenová, Kallaová) -19,4, 3. USA (Brooksová, Randallová, Stephenová, Digginsová) -28,2, 4. Norsko II -28,7, 5. Finsko I -47,8, 6. Rusko I -1:10,6.

Reklama