Hlavní obsah

Lyže jely slušně, ale podal jsem špatný výkon, přiznal Bauer

Tomáš Nohejl

České kvarteto běžců obsadilo 13. místo při premiéře štafety na 4 x 7,5 km při světovém poháru ve švédském Gällivare. „Nejsme spokojeni. Lukáš (Bauer) neměl svůj den a proto jsme nemohli myslet výš," říkal trenér Miroslav Petrásek. Vyhráli Norové, ženský souboj na 4x5 km Norky.

Lukáš Bauer nebyl se svým výkonem spokojený.

Článek

Přitom Jiří Magál zajel první klasický úsek velmi dobře, předával desátý s mírným odstupem 14,4 vteřiny. V sobotu nezajel 15 km volně dobře a čekala ho krátká rychlá trať, což není jeho doména. „Ale zase naopak v roce 2006 nezajel Lukáš po dlouhé době závod v Davosu a na druhý den ve štafetě se ukázal excelentně (zajel nejlepší čas a Češi skončili čtvrtí, pozn. red.)," připomenul možnou běžeckou paralelu kouč.

Jenže tentokrát Bauer na druhém úseku ztratil kontakt se skupinou a propadl se na jedenáctou pozici. „Šel jsem do závodu s otazníky, byla to novinka. Bohužel jsem podal hodně slabej výkon," uznal. „Nemůžu se vymlouvat na lyže, jely mi velmi slušně. Na stoupání slušně, jen s tvrdostí byly trošku problémy, na tvrdých stopách ve sjezdu to stálo dost úsilí udržet. Hlavní problém byly zase moje nohy."

Pak popisoval vývoj na svém úseku. „Chtěl jsem předjet Rusa Vylegžanina a Colognu, abych dojel vedoucí skupinu. Ale to se nepodařilo a já se zase zařadil za ně. V klasických botách jsem ještě víc brejkoval v zatáčkách, naštěstí jsem to ustál. Ale po půlce mi začalo docházet. Zezadu přiletěli Poltaranin s Jauhojärvim, a já odpadl."

Bauer příliš trénoval

Možné příčiny Bauerova výkonu hledal i jeho servisman Vít Fousek. „Lukáš poslední týdny hodně trénoval. Nedostal dnes šichtu, ale nadřel se a výsledek nebyl adekvátní. Proč? Je to koktejl všeho, moc chtěl, udělal i technické chyby. Což se na kratší trati víc projevilo," vykládal.

„Třetí úsek zajel Aleš (Razým) velmi slušně. Kdyby Lukáš udržel kontakt, mohli jsme jet o reálné osmé místo. Ondra (Horyna) pak na poslední části předvedl svůj standard," doplnil ještě trenér Petrásek. Tím je třináctá příčka z 23 týmů, ztráta 1:24 minuty.

Příště se jede štafeta v La Clusaz 20. ledna, tam už by měl k dispozici druhý nejlepší český závodník Martin Jakš, který doléčuje únavovou zlomeninu dvanáctého žebra. Na mistrovství světa je na programu tradiční délka 4 x 10 km.

„Nadšený nejsem, ale jedeme dál, snad do příštího víkendu bude koukání na moje závody o trošku lepší," dodal ještě s nadějí Bauer. Od pátku čeká ve finské Ruce tříetapový závod. „Podmínky budou dobré, podle předpovědi má hodně mrznout," těší se Bauerův servisman.

Reklama