Hlavní obsah

VIDEO: Řezáče ulovil velký tým. Mezi závody chci být ale sám, tvrdí laufař

Michal OsobaPrávo

Vždy byl spíše samotářem, který má rád vše pod kontrolou. Letos se však jeden z nejlepších dálkových běžců na lyžích světa Stanislav Řezáč přesunul do velkého nadnárodního rakouského týmu Skinfit. Některé své zajeté postupy by ale v nové sezóně měnil jen nerad.

Stanislav Řezáč (v tmavém) porazil v exhibičním závodě v soupaži na trenažéru Martina KoukalaVideo: Michal Osoba, Právo

 
Článek

Co vám zatím přinesla změna týmu?

Soustředění jsou na vysoké úrovni, trenéři a servismani se snaží, aby všechno fungovalo. Ale mezi závody je pro mě důležité být sám. Čím víc lidí, tím víc se narušuje ta zaběhlá životospráva a nedokážu pak dobře regenerovat. Dohodl jsem se s týmem, ještě než jsem do něj nastoupil, že mezi závody si soustředění a přípravu budu dělat sám, tak snad to dodrží.

Se zabezpečením vám při závodech pomáhala i manželka. Zůstane to tak?

Nabídli Lence, že když bude čas, na některé závody se mnou pojede. Na servis mají stále čtyři lidi, zatím nedokážu říct, jak to bude vypadat. Ale mám s nimi dohodu, že jedny lyže si budu chystat sám a druhé připraví servisman, snad to tak bude fungovat. Závodní lyže si chci zkoušet sám, ne aby je sjížděl trenér, jak to měli vloni. Uvidíme, jestli to půjde ukočírovat.

Na Jizerskou 50 zbývá tisíc míst
Domácím vrcholem bude pro Stanislava Řezáče tradiční Jizerská 50 ČSOB Pojišťovny, která se pojede 13. ledna. Druhý lednový víkend se v Bedřichově nově rozdělí závody na 25 a 50 kilometrů a kratší distance se pojede už v sobotu, aby nedocházelo ke zmatkům v cíli. Z celkové kapacity 6600 běžkařů zbývá tisícovka volných míst, v hlavním závodě jen 300, takže zřejmě budou potřetí za sebou všechna startovní čísla vyprodána.

Ale ve větším týmu byste měl mít zázemí při závodech na vyšší úrovni, nebo ne?

To teď nedokážu říct. Je pravda, že vloni to asi při dvou mých závodech nebylo nic moc. Na Marcialonze jsem posledních osm kilometrů nepil, protože občerstvovač stál na druhé straně, než jsem ho čekal a nedokázal jsem se tam prodrat. Mám z toho trochu obavy, zatím nevím, jak to bude probíhat tady, když nás bude jezdit pět nebo šest.

Ale už jste to asi se svým týmem probíral.

Já myslel, že v týmu budeme tři, v tom mě úplně stoprocentně neinformovali, až na tiskovce jsem se dozvěděl, kolik nás bude. Zatím nevím, jestli budeme jezdit závody ve třech nebo v pěti. Pro přípravu a zkoušení lidí je ideální mít jednoho servismana a dva závodníky, to se dá ukočírovat. Když je jeden servisman a pět závodníků, tak to moc nejde…

Máte problém lidem v týmu důvěřovat, když jste vždy spoléhal sám na sebe?

Skinfit tým má nový vyvýšený mikrobus, kde je kompletní vybavení na chystání lyží, můžou s ním přijet kamkoliv a připravit je. Na druhou stranu nevím, jak ti lidé testují, na lyžích jsem je zatím viděl málo…

Na jaký závod v nové sezóně zaměříte síly především?

Na Vasův běh. Víkend před ním nepojedu žádný závod, abych byl odpočatý. Lyže jsem měl vloni super, v nich už nic nenaženu, ale v občerstvení se dá ještě získat dost.

Reklama