Hlavní obsah

Běžce na lyžích čeká minitour ve Finsku o pět miliónů korun

Ruka, Praha

Ruka Triple, ostrá třídenní etapová prověrka, čeká běžce na lyžích. V pátek klasický sprint, v sobotu intervalových 5 km ženy/10 km muži volně a v neděli 10/15 km klasicky stíhačka. Na startu druhého víkendu světového poháru bude česká šestice Bauer, Razým, Magál, Horyna, Kožíšek, Vrabcová-Nývltová. Vše vysílá Eurosport.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer.

Článek

Všichni jsou zdraví, nemoc srazila do postele jen servismana Petra Frühaufa. „Ale na závody už ho vyženeme," říká vedoucí českého družstva Lukáš Sacher. Výprava se přesunula ze švédského Gällivare začátkem týdne.

Lídr českého týmu Lukáš Bauer odpočíval, aby strávil náročný závěr přípravy i víkendové závody. „Minitour začíná sice sprintem, ale končí až v neděli," vzkázal na svém webu. V obou předcházejících ročnících tady byl devátý, stejně jako na volné patnáctce před třemi lety. Před dvěma lety tu zajel nejlepší závěrečnou stíhačku.

Ve hře je zvýšená porce bodů - 200 za vítězství v celé Triple, 50 za jednotlivý závod, i financí - celkem 240 000 švýcarských franků (v přepočtu téměř pět miliónů korun, pozn. red.), z toho 90 000 pro vítěze. Páteční sprint nabízí i první bonusové vteřiny do nové soutěže BMW Trophy. Loňské prvenství v Ruce obhajují norští lyžaři Petter Northug a Marit Björgenová.

Ve finském Laponsku vládnou teploty okolo deseti stupňů pod nulou a podle pořadatelů nejlepší sněhové podmínky za posledních jedenáct let. „Otevřeme pětikilometrový okruh. Máme deset tisíc kubíků sněhu ze storage z loňska, k tomu jsme vyrobili za poslední tři týdny osm tisíc kubíků umělého," říká Seppo Linjakumpu, šéf pořadatelského týmu.

„Na trati je ale hodně kamenů. Servisáci počítají s tím, že závodní lyže půjdou na odpis," jen se trpce usmívá Sacher.

V závodnické karavaně vládne atmosféra očekávání. Švýcaři bydlí společně s Čechy a na obhájci křišťálového globu Colognovi vůbec není znát, že v prvním podniku dojel až 19. Ve facebookovém hlasování zvolili lyžaři Kanaďana Kershawa nejlepším kníračem listopadové kampaně Movember.

Reklama