Hlavní obsah

Soukalová se chce biatlonem bavit a zůstat zdravá

Biatlonistka Gabriela Soukalová nepřeceňuje skvělý start do sezóny. Ve švédském Östersundu nejdříve v neděli pomohla smíšené štafetě k bronzu a ve čtvrtek skončila desátá ve vytrvalostním závodu, čímž si výrazně vylepšila své maximum ve Světovém poháru.

Píseň Scarborough Fair Gabriely Soukalové

 
Článek

"Vím, že možná ještě v dalších pár sezónách budou moje výsledky jako na houpačce. Nemám tolik zkušeností a nemám ani tak velký vytrvalostní základ jako starší holky," řekla Soukalová.

Jejím největším přáním nyní je vydržet zdravá. "Beru sport jako zábavu a jezdím pro radost," uvedla dcera stříbrné olympijské medailistky z běžecké štafety v Sarajevu 1984 Gabriely Svobodové-Soukalové.

Na sklonku minulé sezóny třiadvacetileté biatlonistce zjistili EB virózu, což je v podstatě mononukleóza. "Měla jsem abnormálně vysoké tepy při běžných denních činnostech, dlouhodobé teploty provázela neustálá únava a špatné 'jaterky'. Jak se později ukázalo z vyšetření, měla jsem i zvětšená játra," řekla rodačka z Jablonce nad Nisou.

Musela proto vynechat světový šampionát v Ruhpoldingu a trvalo téměř čtyři měsíce, než znovu okusila tréninkové dávky. "Mohla jsem se připravovat jen v nízkých intenzitách," řekla. Po konzultacích s lékaři se pod vedením Jindřicha Šikoly pustila v říjnu do ostrých tréninků. "S intenzitou jsem začala až na na Dachsteinu. Za tak krátkou dobu jsem moc kvalitních tréninků nestihla. Jsem jednoduše zjevení," konstatovala.

Proto byla před začátkem sezóny nervózní, o to víc, že se začínalo štafetou. "Moc dobře jsem si uvědomovala, že nejedu jen na sebe," řekla. Start zvládla skvěle a české smíšené kvarteto nasměrovala k bronzu. "Stát s ostatními na stupních vítězů pro mě představuje jeden ze splněných snů."

Další nejistotu prožívala před vytrvalostním závodem. "V oblibě mám spíše krátké tratě a myslím, že určitě nepatřím mezi vytrvalce," tvrdila před patnáctkou, ale na trati zaběhla šestý čas. To v součtu s třemi trestnými minutami za netrefené terče dalo dohromady desáté místo. Dosud byla nejlépe dvaadvacátá.

"Mám něco po mámě"

"Možná v sobě skutečně mám něco po mámě. Jen nevím, není-li tato myšlenka moc drzá," řekla Soukalová, která začínala jako běžkyně na lyžích, ale od deváté třídy je biatlonistkou. Běžci ji tehdy nevzali do sportovního centra. Běh spojený se střelbou z malorážky jí přijde zajímavější. "Klasika je jen o lyžování. Tady je to pořád otevřené, ale zase je snazší prohrát," řekla předloni před olympiádou.

Soukalová studovala Vyšší umělecko-průmyslovou školu v Jablonci nad Nisou, obor ražená medaile a mince, a v rámci bakalářské práce navrhla medaili pro mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Realizovány ale nebudou. "Nikde jsem je nenabízela," uvedla.

Koníčkem je hudba

Devět let hrála na klavír a hudba je stále jejím velkým koníčkem. "Když jsem měla ve škole dlouhou chvíli, natočili jsme s kamarádem klip. No, dlouhá chvíle, spíš jsem občas chodila za školu," řekla o loni nazpívané baladě Scarborough Fair.

Ve volném čase ráda kreslí portréty, ale z biatlonistů zatím nakreslila jen Jiřího Holubce, asistenta u týmu žen. "Dostal portrét k Vánocům," dodala.

Reklama