Hlavní obsah

Čeští běžci na Ruka triple neprošli z kvalifikace sprintu

Tomáš Nohejl

Eva Vrabcová-Nývltová zajela svůj nejkvalitnější sprinterský výsledek na zdejších tratích – časem, umístěním i podle FIS bodů. Přesto zaostala na 35. místě 1,31 vteřiny za postupem. Nejlepší z mužů Aleš Razým porazil Hellnera, Harveye i Kershawa, ale ani jemu 43. místo nestačilo, chyběly dvě a půl vteřiny. Lukáš Bauer skončil 93. Tolik hlavní zpráva z úvodní etapy třídenní Minitour světového poháru ve finské Ruce, klasického sprintu na 1,4 km.

Foto: Reuters

Radost norské lyžařky Marit Björgenová.

Článek

Z vítězství se radují norská obhájkyně celkového prvenství Björgenová, která zaútočila v nejprudším stoupání a Rus Krjukov, který v drtivém finiši zničil i nedostižného Northuga. Nejlepší muž kvalifikace Švéd Jönsson spadl v semifinále. Poprvé se připisovaly body do nové bonusové soutěže BMW Trophy.

Všichni Češi vzhlížejí s nadějí především k sobotní distanci na 10 km (ženy 5 km) volně. „Tam se bude rozhodovat, tam je potřeba zajet," ví i Jiří Magál, druhý z českých antisprinterů. „Přežil jsem. Můj cíl byl vejít se do limitu a pokračovat dál, nějaká vteřina nehraje roli, musím je najet jindy," komentuje svoji 114. příčku se ztrátou 21,57. „Chci zajet skejt a pak se chytit v neděli s nějakou slušnou skupinou. A poté se pořádně připravit na Tour de ski."

Pro úplnost zklamaný Dušan Kožíšek byl 75. (-12,45) a Ondřej Horyna 78. (-13,38).

Relativně spokojený byl jen Razým

„Nejelo se mi špatně, i když malé chybičky tam byly. Na první sprint to není špatný, už bych ale ráda, aby to vyšlo na body. Je vidět, že jsem udělala krok dopředu, ostatní ale zrychlují taky," vyprávěla Eva Vrabcová-Nývltová.

Snad jen Aleš Razým byl relativně spokojený. „Bylo to nejlepší, co jsem letos předvedl, dobrý výkon, ale ani to nestačilo. Jel jsem maximum, co mohl. Neudělal jsem chybu, ani nepodsmekl," říkal. Loni by jeho odstup na postup stačil. Teď ne.

„Ještě se trochu peru s technikou. Když se moc snažím, zaberu moc brzo rukama a musím je krotit. Trať je tady specifická, jeden normální kopec, druhý nepříjemný. Jak se tam nechytíš, pak ti to naskakuje. Viděl jsem Hellnera, taky divně skákal a vidíš, jak dopadl. Slyšíš sice mezičasy, ale v té rychlosti už nic neuděláš."

Další dny by to ale mohlo vyjít k bodům. „Jo, to by mi stačilo. Cítím se dobře. V Muoniu na tréninkovém kempu jsem měl zánět v ruce a jezdil pár dní bez holí, teď už je to v pořádku," dodal.

Závody SP v běhu na lyžích v Kuusamu (Finsko) - sprint klasicky:
Muži: 1. Krjukov (Rus.) 2:42,6, 2. Northug -0,4, 3. Brandsdal (oba Nor.) -2,7, 4. Japarov (Rus.) -2,9, 5. Poltoranin (Kaz.) -3,9, 6. Lassila (Fin.) -16,2, ...43. Razým, 75. Kožíšek, 78. Horyna, 93. Bauer, 114. Magál (všichni ČR) - nepostoupili z kvalifikace.
Ženy: 1. Björgenová (Nor.) 3:09,2, 2. Šapalovová -1,9, 3. Docenková (obě Rus.) -2,9, 4. Kyllönenová -5,6, 5. Lähteenmäkiová (obě Fin.) -14,2, 6. Višnarová (Slovin.) -14,6, ...35. Nývltová-Vrabcová (ČR) - nepostoupila z kvalifikace.

Reklama