Hlavní obsah

Sdruženář Dvořák vylepšil v Kuusamu maximum v SP na šesté místo

Kuusamo

Sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v závodu Světového poháru v Kuusamu šesté místo a zaznamenal nejlepší výsledek v kariéře. Za premiérovými stupni vítězů zaostal necelé tři sekundy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Český sdruženář Miroslav Dvořák obsadil v závodu Světového poháru v Kuusamu šesté místo.

Článek

"Jsem spokojený, i když mě malinko mrzí ten spurt. Ale příště to třeba dopadne líp," řekl Dvořák. Věřil, že vytoužené stupně vítězů můžou přijít už brzy. "Nesmím spadnout," vtipkoval a dodal: "Když takhle závodím v kontaktu, tak záleží, jak se to sejde. Stupně nejsou úplně daleko, jindy to může být lepší, ale i horší."

Po osmém a dvanáctém místě z Lillehammeru patří Dvořákovi osmé místo v průběžném pořadí sezóny. "Hlavně mi to dodává klid, že jezdím nahoře. Je to dobrý vstup do sezóny a uvidíme, jak to bude pokračovat," řekl Dvořák.

Skok vyšel na výbornou

Vynikajícímu běžci pomohlo osmé místo po skoku, díky němuž se celý závod pohyboval v silné skupině stíhající suverénního Jasona Lamyho Chappuise z Francie. "Ten skok byl nejlepší, co jsem tady v Kuusamu kdy udělal, a byl jedním z nejlepších v závodu. Přenesl jsem si pohodu z přípravy," pochvaloval si Dvořák.

Pětadvacetiletý český sdruženář projel v početné skupině předposledním mezičasem dokonce jako druhý. V závěrečných stovkách metrů se snažil z pátého místa soupeře předjet, ale spadl. "Jak jsem je začal objíždět, tak tam byla (ledová) plotna, uklouzl jsem a klekl si. Pár lidí mě předjelo a bylo jasné, že to na bednu stačit nebude, ale ještě jsem se pral o co nejlepší umístění," řekl Dvořák.

Na stupně vítězů tedy nedosáhl, šestým místem si ovšem vylepšil svůj dosavadní životní výsledek, jímž byla sedmá pozice z Oberhofu 2008.

Pro první vítězství v sezóně si dojel vítěz SP z předchozích třech ročníků Lamy Chappuis, jenž tak dokonale využil svého triumfu ve skoku. Druhý byl s odstupem 13 sekund Nor Magnus Krog, třetí těsně za ním Francouz Sebastien Lacroix. Dvořák na něj ztratil 2,7 sekundy.

Další český reprezentant Aleš Vodseďálek obsadil první nebodované 31. místo, Tomáš Slavík byl 34. a Pavel Churavý 37.

V neděli se v Kuusamu jede týmový sprint.

SP v severské kombinaci v Kuusamu (Finsko):
1. Lamy Chappuis (Fr.) 26:49,5 min.
2. Krog (Nor.) -13,0
3. Lacroix (Fr.) -13,2
4. Frenzel (Něm.) -13,7
5. Stecher (Rak.) -14,9
6. Dvořák (ČR) -15,9
7. Schmid (Nor.) -16,3
8. Gruber (Rak.) -16,7
9. A. Watabe (Jap.) -16,9
10. Jelenko (Slovin.) -17,4
...31. Vodseďálek -3:49,7
34. Slavík -3:54,9
37. Churavý (všichni ČR) -4:30,2.
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 17 závodů):
1. Lamy Chappuis 230 b.
2. Moan 213
3. Klemetsen (oba Nor.) 141
4. Gruber 132
5. Lacroix 129
6. Krog 119
...8. Dvořák 94
41. Churavý 6.

Reklama