Hlavní obsah

Bauer se trápil. V chumelenici zapadly naděje českých běžců ve Finsku

Ruka, Praha

V temné chumelenici se rozfoukaly naděje českých běžců na lyžích na úspěšný výsledek na minitour ve finské Ruce. V klasické stíhačce na 15 km Lukáš Bauer po marném boji dojel 24., Aleš Razým 39., mezi ženami Eva Vrabcová-Nývltová 41.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer už vyhlíží Tour de Ski.

Článek

„Nejsem spokojený, ani zlomený. Pocity nejsou ideální, chvíli to potrvá, než se dostanu po problémech do pohody," řekl Lukáš Bauer.

Loňská vítězství obhájili norské hvězdy. Marit Björgenová vyhrála třetí ze tří letošních závodů, i třetí ze tří ročníků – celkově 57. závod SP. Petter Northug vyrazil s náskokem 40 vteřin, ale na stadiónu musel odolat tvrdému útoku Rusa Maxima Vylegžanina. Norové tak jasně dominují průběžnému pořadí světového poháru.

Bauer dotahoval první "vlak" marně

Lukáš Bauer vyrážel z 22. pozice. Osamoceně a bohužel marně dotahoval první „vlak", kompletní pole, srovnané za Northugem. Na 18. místě ztrácel stále okolo půl minuty. V posledním okruhu se na něj zavěsila zadní skupinka a v cílové rovince ho její členové předstihli. Na Bauera zbyla na Ruka triple 24. příčka po dvou devátých místech v předchozích letech.

„Nejelo se mi úplně špatně, ale předchozí dvě etapy byly znát. První (ze šesti, pozn. red.) kolo jsem dotáhl čtyři vteřiny, pak jsem byl rád, že tam jedu. Bělov to od nás dotáhl až dopředu, já na to neměl, i když jsem byl většinou vepředu," popisoval průběh.

„Do kopce to šlo, ale ve sjezdech jsem bojoval s lyžemi. Nohy i lyže se podepsaly na mém výkonu. Servis odvádí perfektní práci, ale máme pořád na čem odpracovat," dodal. „Lukáš se snažil, do kopců jel dobře, ale nikdo mu nepomohl. Jen úplně nepotvrdil druhý den za sebou výborný výkon. Bylo tam víc trápení, než jsem očekával," komentoval trenér Miroslav Petrásek.

Razým začne bodovat, věří kouč

Aleš Razým nedosáhl na vytčenou naději na bodovaná místa a dojel 39. "Chybí mu kousek, jezdí s Angererem i Teichmannem. Když na sobě Aleš bude dál pracovat, brzy začne bodovat," povzbuzuje ho Petrásek.

Hodně se posunul vpřed Jiří Magál na 45. místo. Za ním dojeli 74. Dušan Kožíšek a 80. Ondřej Horyna. „Jirka se zlepšuje každým závodem. Dušan s Ondrou tady jezdili špatně. Neuvažovali jsme ale o tom je předčasně stáhnout, i když končili vzadu. Připravovali jsme se dlouho, byli zdraví..."

Eva Vrabcová-Nývltová se pokoušela zlikvidovat 13vteřinovou ztrátu na vytouženou třicítku. Ale v druhé polovině „odešla" a dojela 41. „Eva chtěla jet, ale nepodařilo se naplnit bodové severské cíle. Možná jezdí trošku rychleji začátky. Uvidíme dál," hodnotil ji trenér.

Světový pohár pokračuje dvěma víkendy v Kanadě, kam cestuje pouze za sprinty jediný Dušan Kožíšek. Ostatní čeká příprava doma a ve vysokohorských podmínkách. Podle sněhu zamíří nejspíš do Santa Catariny, protože na Tauplitz není sníh. Směruje se k prvnímu vrcholu sezóny, kterým je Tour de ski, startující 29. prosince v německém Oberhofu. „Chci kvalitně potrénovat, je kam se posouvat," řekl Bauer.

Reklama