Hlavní obsah

Standard mám jinde, tyhle výsledky mě nebaví, štve Bauera

Praha

Rezervy v klasické technice, málo síly v kopcích. Po dvou měsících na severu a dvou zastávkách Světového poháru ve Švédsku a Finsku se běžec na lyžích Lukáš Bauer vracel do Česka se smíšenými pocity. V závodním režimu stále pociťuje následky zdravotních komplikací a vítá proto třítýdenní pauzu, kterou místo cesty na závody do Kanady vyplní tréninkem.

Foto: BMW ČR

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

„Stále vidím velké mezery především v klasice, necítím se úplně silný v prudkých kopcích. A v úvodu závodů postrádám patřičnou rychlost, trvalo mi několik kilometrů, než jsem se dostal do tempa," postěžoval si. „Chybí mi větší zatížení, i když je to s každým tréninkem a závodem lepší," poznamenala dlouholetá česká jednička.

Bauerovým maximem v individuálních závodech v Gällivare a Kuusamu byla dvě třináctá místa, stejného umístění dosáhl i se štafetou. „Normálně bych asi používal silná slova, ale po těch potížích to tak hrozné nebylo. Pravda ale je, že mě takové výsledky nebaví, z předešlých sezón mám nastavený jiný standard. Nedřu se pro to, abych jezdil kolem dvacátého místa (v celkovém hodnocení minitour v Kuusamu byl na 24. pozici - pozn. red.). Stát se to může, ale není to mou ambicí," prohlašuje rozhodně.

Štafetu nechápe

Rozčarovaný byl Bauer především ze svého výkonu ve štafetě v Gällivare. „Do dneška moc nerozumím tomu, co jsem na svém úseku vyváděl. Čekalo se ode mě nejvíc, ale určitě to tak nebylo. Žádné psychické zlomení se nekonalo, jak jsem se pak někde dočetl, ale na hotelu jsem se pomalu klukům omlouval, že jsem jim to pokazil," přiznal.

Jednoznačným vrcholem sezóny je pro Bauera únorové mistrovství světa ve Val di Fiemme, kde chce útočit na vytoužené zlato z velké akce. Tam už musí být stoprocentně fit. „Do té doby chci dohnat manko. Tour de Ski na přelomu roku je druhým, nepatrně nižším vrcholem. Samozřejmě, že tam pojedu s ambicí bojovat o medaile. Kdyby to tak nebylo, nemusel bych tam vůbec jezdit," tvrdí běžec z Božího Daru.

Zvažuje zůstat doma

V plánech běžců v následujících třech týdnech figuruje místo Světových pohárů v Québeku a Canmore vysokohorské soustředění v Itálii, Bauer ale nyní zvažuje, že by zvolil trénink v domácím prostředí.

„Komunikuji s německým trenérem Jankem Neuberem. Pokud řekne, že mi výška pomůže, bez debat jedu. Výška může přidat, ale také výrazně ubrat. A moje příprava standardně neproběhla. Raději bych zůstal v Česku, dva týdny na Božím Daru a pak se přesunul do Harrachova a Jakuszyc. Každopádně nemám na rozhodování moc času, jasno musí být v úterý ráno," uzavřel Bauer.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články