Hlavní obsah

Záhrobská je v jednom kole, v Rakousku zkusí v tréninku také super G

Lyžařka Šárka Záhrobská má za sebou dva slalomy Světového poháru a v obou skončila v elitní patnáctce. Po červencové operaci nezhoubného nádoru na podvěsku mozkovém chce stoupat vzhůru krůček po krůčku. „Mým přáním je udržet se v elitní patnáctce, dál se uvidí,“ říká Záhrobská, která v úterý odjíždí trénovat do Rakouska.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lyžařka Šárka Záhrobská.

Článek

Co vás v Rakousku čeká?

Trénink bude zaměřený na slalom i obří slalom a zkusíme taky super G. Ne, že bych se letos chtěla vracet do rychlostních disciplín, ale bude to dobrá příprava pro ty dvě další disciplíny. Doufám, že bude dost sněhu. Pojedu i nějaké FIS závody v obřím slalomu, svěťák ve slalomu je až před Vánocemi ve švédském Aare. To je moje oblíbené středisko, strašně se tam těším.

A v Aare budete chtít do té desítky?

Prvořadé je stabilizovat umístění v elitní patnáctce, za ní budu moc ráda.

Váš trenér říkal, že ve slalomu máte v každé jízdě až vteřinovou rezervu. Víte, v čem?

Hlavně na startu a v prvních brankách. To je taková moje standardní slabina. Vždycky chvíli trvá, než chytím rytmus. A pak mi chybí větší dynamika. V každé brance trošku ztratím. Když to vynásobíte šedesáti, může to tu vteřinu na jízdu dát.

V prvních dvou slalomech sezóny jste byla třináctá a čtrnáctá. Jak s odstupem několika dnů tyto výsledky hodnotíte?

Jsem spokojena. V Levi jsem na úvod sezóny byla po prvním kole osmá, to bylo překvapení pro všechny. Vždyť já tam šla s tím, že chci jen postoupit do druhého kola. Byla to pro mě velká psychická úleva.

Po závodech v Aspenu jste zůstala v USA trénovat. Jak vám to tam šlo?

Amerika je trochu náročná na výšku. Pohybovali jsme se na ledovcích, všechno přes 3000 metrů. Ale zvykla jsem si rychle a myslím, že jsme udělali dobrou práci. V rámci tréninku jsem v Aspenu absolvovala dva obří slalomy Amerického poháru a nebylo to špatné (skončila osmá a pátá – pozn. red.). Přitom Aspen je velká zkouška. Byl to vůbec nejtěžší kopec, kde jsem obří slalom jela.

Máte z obřího slalomu dobrý pocit?

Ještě je to pro mě dost náročné. Síla tam chybí víc než ve slalomu. Ale co se týče techniky, tak se cítím nesrovnatelně líp než vloni.

Kdy plánujete zkusit Světový pohár i v obřím slalomu?

Až když budu vědět, že mám na to postupovat do druhého kola. Teď by to asi bylo plýtvání energií, kterou musím šetřit.

Jak se cítíte zdravotně?

Pořád chodím na kontroly, dnes jsem byla na magnetické rezonanci. Intervaly těch kontrol se prodlužují. Dřív to bylo jednou za měsíc, teď za dva měsíce. Navíc jsem pod dohledem, fyzioterapeutka jezdí všude se mnou. Bolest ustoupila, už déle než měsíc zvládám všechno bez prášků.

Reklama