Hlavní obsah

Krausovi začne předposlední sezóna v kariéře, chce zpět na stupně

Praha

Je to přesně deset let a čtyři dny, co Tomáš Kraus vyhrál v Tignes vůbec první závod Světového poháru ve skikrosu, lyžařské disciplíně, kterou svými výkony pomáhal rozvíjet. Dnes odjel do zámoří k úvodním závodům sezóny, která bude předposlední v jeho kariéře. Během dvou týdnů absolvuje čtyři závody, po dvou v kanadské Nakisce a americkém Telluride.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Kraus se těší na novou sezónu.

Článek

Osmatřicetiletý dvojnásobný mistr světa a čtyřnásobný vítěz Světového poháru si chce jako nejstarší muž ve startovním poli svými výkony hned na začátku zjednat respekt. Nebude to mít ale vůbec snadné, v minulé sezóně byla jeho nejlepšími výsledky dvě pátá místa. Na stupních vítězů byl naposledy v březnu 2011, poslední vítězství v La Plagne se datuje k 20. březnu 2009.

"Respekt si zjednám jedině výkony. Nesmím se nechat předjíždět, chci zase jezdit finále. Když vyjdou první dva závody, tak to pojede, když nevyjdou, bude to o dost těžší," řekl Kraus na dnešním setkání s novináři před odletem. Přípravu však dlouhodobě směřuje k příští olympijské sezóně, po níž chce ukončit kariéru. "Určitě, ale to neznamená, že se nechci letos zase podívat na bednu," upozornil.

Během kariéry stál Kraus čtyřiadvacetkrát na stupních vítězů, na nejvyšším byl čtrnáctkrát. A v této sezóně chce tuto statistiku rozšířit. "V přípravě jsem hodně věnoval fyzičce, tak snad se to projeví," doufal. Jezdil na kole, často běhal a zhubl pět kilo. "Tři týdny to hodně bolelo, ale teď jsem na tom dobře," ujistil skikrosař.

Neví, jak zvládne náročný program

Jeho motivačním motorem jsou olympijské hry v Soči. "Ten motor mi pomáhá dělat změny, přípravu držet na co nejvyšší úrovni," uvedl Kraus. Skikros měl na minulých hrách ve Vancouveru premiéru, která se českému lyžaři, ač favoritovi, nevydařila. "I tahle sezóna patří k přípravě na olympiádu, nechci to vypouštět. Samozřejmě ale letos je nutné se také věnovat testování, příští rok už na to nebude čas," upozornil.

Na příští dva týdny se však zase tak moc netěší. Zatímco v minulých letech se připravoval individuálně, letos přišlo do skupiny hodně mladých skikrosařů a Kraus si to pochvaloval. Jenže do zámoří jede jen se servismanem Jaroslavem Lučanem, zbytek týmu s koučem Ladislavem Augustou trénuje v Rakousku a připravuje se na evropskou část SP. "Udělali jsme si partu a systém, už se těším, až zase budeme všichni," uvedl Kraus.

Navíc skikrosař neví, jak zvládne čtyři závody ve dvou týdnech. "To bude drsný začátek," připustil. "Ve všech zemích hledají talenty a zdá se, že je nacházejí," očekává silnou konkurenci. Zároveň je ale jasné, že po březnové smrtelné nehodě Kanaďana Nicka Zoricice se bude klást velký důraz na bezpečnost. Za lyžaře to řeší s lyžařskou federací jeho krajan Dave Duncan. "Informuje nás hodně a já věřím, že se nic podobného nebude opakovat," doufal Kraus.

Těší se na domácí závod

V této sezóně se bude moci zřejmě naposledy ukázat při vrcholném závodu domácím divákům. Po šesti letech se totiž v únoru vrátí závod SP do České republiky, tentokrát místo Pece pod Sněžkou do Špindlerova Mlýna. "Skikros získává stále víc na popularitě a já jsem moc rád, že ještě před koncem kariéry to budou moci Češi po dlouhé době zase vidět na vlastní oči," radoval se Kraus.

Už se také těší, až s kamarády freeriderem Robinem Kaletou a sjezdařem Ondřejem Bankem vyrazí po sezóně do vysokých hor do volného terénu, ale před tím ho ještě na začátku března čeká mistrovství světa ve Vossu, kde před dvěma lety naposledy stál na stupních vítězů. A kde v únoru roku 2009 vyhrál.

Reklama