Hlavní obsah

VIDEO: Boulařka Sudová míří na dvě mouchy jednou ranou. Medaile z MS rovná se olympiáda

Praha

Bez ortézy a v plné síle vstupuje akrobatická lyžařka Nikola Sudová do nové sezóny boulařů, na jejímž konci by chtěla vyšplhat na stupně vítězů na mistrovství světa v norském Vossu. To by současně znamenalo zajištěné místo na olympijských hrách v Soči. "V pozdější fázi nominace bude rozhodovat redukované pořadí Světového poháru, ráda bych se tomu stresu vyhnula," má jasno dvojnásobná světová medailistka.

Trénink Nikoly Sudové - Štíty a Zermatt.Video: archiv Vittore Teamu

 
Článek

Příští víkend začíná ve finské Ruce boulařská zima. Jaké jsou vaše hlavní cíle?Ráda bych minimálně obhájila třetí místo ve Světovém poháru, jasným vrcholem je pro mě ale březnové mistrovství světa v norském Vossu. Tam chci kromě výsledku vybojovat i přímou účast na olympiádě v Soči v roce 2014.

Jaký výsledek na šampionátu vám zajistí start na olympijských hrách?Umístění na stupních vítězů. V pozdější fázi nominace bude rozhodovat redukované pořadí Světového poháru, ráda bych se tomu stresu vyhnula.

Dvě medaile z mistrovství světa již máte, stříbro a bronz z let 2005 a 2009. Věříte na řeč čísel? Letošní MS je zase po čtyřech letech...Pověrčivá nejsem, ale napadlo mě, že druhé a třetí místo už mám. (smích) Ale vážně, spíš doufám, že se nebude opakovat nějaká smůla.

V minulé sezóně byla při závodech v boulích slyšet kritika na zavedení tzv. superfinále, které pro nejlepší znamenalo zátěž navíc a riziko zranění. Měnila se pravidla?Podepsala se dokonce petice, doufala jsem, že dojde ke změně. Bohužel to nebylo vyslyšeno. Proběhla jen malá úprava, superfinále bude šestičlenné.

Potřebujete stále na lyžích ortézu na zpevnění levého kolena operovaného před olympiádou v roce 2010?Už jen při tréninku dvojných helikoptér, jinak je koleno pevné. Jsem moc ráda, že už ji nemusím mít, ortéza omezuje pohyb a odnáší to druhé koleno. Vozit ji ale s sebou budu stále, a kdybych neměla na lyžích dobrý pocit, tak ji použiji.

Zmínila jste svůj trik, dvojnou helikoptéru. Přiblížila se po pětiletém zkoušení závodní premiéra?Letos mám cíl ji na některých závodech zařadit. Pět šest holek chystá taky nové skoky, musím být připravená zařadit ho taky. Jen ale v singlových závodech a v superfinále, abych případně spadla jen na to šesté místo.

Reklama