Hlavní obsah

Jezdit v prašanu i skákat po zábradlích ve městě. Také freeskiing se těší na olympijské Soči

Freeskiing nastupuje již svou druhou sezónu pod hlavičkou FIS. Česká freeski reprezentace (někdy se užívá i termín new styles) bojuje o body v kvalifikačních závodech o účast na olympijských hrách v Soči 2014. Vyzpovídali jsme dvojici našich borců Romana Daleckého a Marka Skálu.

Článek

Díky přijetí dvou disciplín slopestyle (jízda po sjezdovce s upravenými skoky a dalšími překážkami) a halfpipe (jízda v korytě) do světového poháru se na tuto disciplínu upíná čím dál tím větší pozornost. Popište freeskiing svými slovy.

Marek Skála: Freeskiing je mladý sport, v podstatě nejlepší forma lyžování, která umožňuje každému najít sám sebe, být v kontaktu s přírodou a zároveň se spoustou super lidí, kteří jsou na stejné vlně jako vy. Můžete jezdit po zasněžených horách v prašanu, jezdit po zábradlích ve snowparcích i městech, nebo můžete lítat na skocích malých i obrovských a zkoušet různé triky. Něco vás napadne nebo někde vidíte něco, zkusíte to a najednou zjistíte, že vás to baví víc, než se vozit pouze po sjezdovce a stát ve frontě s miliónem dalších lidí. Je to něco jiného, než kterýkoliv jiný sport. Je tu spoustu volnosti a kreativity, není to jako být zavřený někde na stadiónu a poslouchat pana trenéra, co vám říká. Je to o tom, že to můžete dělat, tak jak vám se to líbí a dělat, co chcete vy!

Jak jste se ke freeskiingu dostali?

Roman Dalecký: Já jsem se k tomuto sportu dostal ve 14 letech , ale lyžuji od malička.

Marek Skála: Lyžoval jsem odmala v Albrechticích v Jizerských horách, kde bydlím a postavili zde jeden rok snowpark. Zkusil jsem si to a začalo mě to hrozně bavit i přes počáteční strach z nových triků nebo případného zranění. Zjistil jsem, že je tenhle sport úplně jiný než všechny ostatní, které jsem předtím dělal - například lední hokej, fotbal, cyklistika nebo tenis. To jsou všechno sporty, kde si v podstatě nemůžete jít úplně svou vlastní cestou a je to hrozně stereotypní.

Léto zrovna zimním sportům nepřeje. Jak se takový reprezentant udržuje v kondici a kde trénujete?

Marek Skála: Dá se trénovat několika způsoby. Nejlepší samozřejmě je odletět na Nový Zéland nebo do USA do Mt. Hood v Oregonu, kde se jezdí i v létě a jsou zde nejlepší snowparky na světě. Bohužel je to poměrně dost nákladné a proto trénujeme spíše v Čechách skákáním do vody - například v areálu Aleše Valenty v Acrobat Parku ve Štítech, Novém Hrozenkově nebo areálu Freejump. Také chodíme cvičit do posilovny, plaveme a jezdíme na kole, aby naše tělo sneslo zátěž, kterou v sezóně dostává.

Roman Dalecký: Abych se přiznal, tohle léto pro mě bylo pracovní, abych vydělal peníze a mohl objet kvalifikační závody na olympiádu. Na trénink bylo málo času ale občas nějaká trampolína, posilovna, hokej. Ještě jsem dokončoval stavbu Jumparku – areálu pro letní trénink freeskiingu a snowboardingu. Příští léto tam strávím poctivým tréninkem.

Jaké závody letos chcete objet a jaký máte cíl pro letošní sezónu?

Marek Skála: Cílem letošní sezóny je určitě objet všechny závody světového poháru pod hlavičkou FIS a také se zúčastnit několika velkých závodů po Evropě. Není to však jen o závodění a proto bych také rád natáčel se svými kamarády v Rakousku a Francii.

Roman Dalecký: Objet všechny kvalifikační závody na olympiádu a umístit se do top třicet.(Světový pohár se jede 9. - 12. 1. Cooper Mountain, 12. - 19. 2. Soči a 20. - 26. 3. Sierra Nevada, pozn. red.)

Vidíte reálně možnost probojovat se do Soči na velkou olympijskou premiéru?

Marek Skála: Já to reálně vidím, i když to bude hodně těžké. Máme poměrně těžké podmínky pro trénink oproti ostatním národům. Nenajdete tu příliš kvalitních snowparků a zima je poměrně krátká. Tudíž musíme velice často trénovat v zahraničí, což stojí dost peněz, kterých od sponzorů nedostáváme příliš mnoho. Každopádně na prvním světovém poháru v létě v Argentině jsem se umístil na 13. místě, čímž jsem si vyjel dost kvalifikačních bodů pro olympiádu. Pokud to půjde takto dál i v nadcházejících závodech, tak je ta šance velká.

Roman Dalecký: Ano, šance je, záleží na zdraví a na aktuální formě.

Jaký je podle vás top závod ve světě, kterého byste se chtěli zúčastnit?

Marek Skála: Já bych se určitě chtěl zúčastnit závodů pouze pro pozvané jezdce a to v italském Livignu akce s názvem Nine Knights. Pak několika závodů big airu ve městech, které jsou dost populární, ale je velmi těžké se tam dostat. Jinak holduji spíš závodům ve slopestylu, které jsou i pro diváky atraktivnější. Například X-Games!

Roman Dalecký: Olympijské hry v Soči 2014!

Kde bude možnost vidět nejlepší ridery na závodě v Česku?

Marek Skála: Každým rokem těch top závodů na našem území ubývá. V současnosti bych řekl, že nejlepším je O´Neill Soldiers v Deštném v Orlických horách, který se koná každý rok s velkou mezinárodní účastí. Skok a všechen program okolo je prostě nejlepší jak pro ridery tak pro diváky. Bývají zde k vidění opravdu šílené věci!

Více informací včetně denních aktualit z tohoto sportu v České republice a v zahraničí naleznete na serveru freeride.cz/ski (http://www.freeride.cz/ski/) nebo na facebooku (http://www.facebook.com/pages/FReerideczski/108501231003)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články