Hlavní obsah

VIDEO: Sjezdař Bank je po operaci ramene, návrat nehodlá uspěchat

Smůlou pronásledovaný sjezdař Ondřej Bank se v americkém Vailu podrobil operaci následků dislokovaného ramene a má před sebou minimálně několikatýdenní pauzu. Ve hře je ovšem i varianta, že pro dvaatřicetiletého závodníka sezóna skončila.

Zranění Ondřeje Banka.

 
Článek
Fotogalerie

Bank se zranil minulý týden při tréninku na sjezd Světového poháru v americkém Beaver Creeku, při němž zavadil rukou o zem a poranil si ramenní kloub. „Napřed jsem si myslel, že to je koleno. Ondra se zastavil a šel do předklonu. Nebylo skoro vidět, že by se mu něco mohlo stát s ramenem," popisoval trenér Tomáš Bank.

Nejúspěšnější český sjezdař se po zranění dostal do rukou amerických lékařů ve Vailu, kteří radili okamžitou operaci. Vyšetření nicméně nepotvrdilo poškození vazů, ale "jen" malou prasklinu v kloubní jamce. „Měli jsme docela velký štestí, že nedaleko ve Vailu je klinika, kde jsou na tyhle operace nejlepší na světě. Jezdí se sem léčit sportovci opravdu z celého světa," kvitoval špičkovou péči Tomáš Bank.

Sjezdař se smůlou v patách

Bankova strašidelná bilance zranění a zdravotních komplikací se tak rozrostla o další položku. Loňskou sezónu mu už v létě zkazil záhadný virus, který jej málem připravil o život. A v úvodu letošní sezóny přišla další komplikace v podobě roztříštěné čelisti po srážce s brankou při tréninku.

„Když Ondra měl rozbitou čelist, tak už říkal, že ještě jedno zranění, a už se závodním lyžováním končí. Asi nečekal, že to bude tak brzo. No a teď už zase spřádá plány, jak se vrátit," líčil náladu svého bratra a svěřence Tomáš Bank.

Se stanovením data možného návratu je klan Banků opatrný. Ve hře je i varinata, že to bude až příští sezónu. „Před pár lety se nám vyplatilo vynechat celou sezónu, návrat byl pak velmi dobrý. Loni jsme po zdravotních komplikacích asi moc tlačili na pilu, uspěchali jsme to a nebylo to ono. Už víme, že nemá cenu se nikam hnát. Když všechno půjde opravdu dobře, tak by Ondra možná mohl startovat v Adelbodenu v polovině ledna. Ale spíš si myslím, že to bude ještě později," přiznává Tomáš Bank.

„Zatím si to všechno vyhodnocujeme. Uvidíme, jak se to bude hojit a hlavně jak se bude Ondra cítit. Ale asi to dopadne tak, že se budeme soustředit na mistrovství světa ve Schladmingu, které je v únoru - to bude asi náš hlavní cíl pro další přípravu," doplnil Tomáš Bank.

Reklama