Hlavní obsah

Liberec bude pupkem lyžařského světa. Na Jizerce laufaři, ve Vesci sprinteři

Praha

Příznivci běžeckého lyžování se budou tetelit blahem. A také možná nebudou vědět, kam dřív skočit. O druhém lednovém víkendu se totiž na Liberecku sejdou hned dvě vrcholné akce: v Bedřichově se pojede 46. ročník Jizerské padesátky a do areálu ve Vesci se po dvouleté pauze vrátí sprinterská elita Světového poháru.

Liberecký kraj se alespoň na chvíli stane pupkem klasického lyžařského světa.

Článek

„Jsme takovým nultým ročníkem plánu, o kterém Mezinárodní lyžařská federace FIS již několik let uvažuje. Totiž propojit určitým způsobem Světový pohár klasiků s dálkovými běhy," poznamenal místopředseda Svazu lyžařů Čestmír Skrbek na čtvrtečním setkání s novináři. Světový pohár ve Vesci má na programu v sobotu 12. ledna klasický sprint jednotlivců, v neděli 13. ledna pak sprint dvojic volnou technikou. Finále obou závodů jsou odpoledne a organizátoři proto chtějí oslovit i diváky z Bedřichova, aby přišli podpořit i závodníky do Vesce.

„Podle ideálního scénáře se sejdou v Bedřichově na stupních vítězů Lukáš Bauer, Standa Řezáč a Martin Koukal, nasednou do auta a sjedou dolů do Vesce dekorovat na stupně Dušana Kožíška," podotkl se smíchem Skrbek. S ohledem na pohodlný přesun diváků Svaz lyžařů usilovně jedná o zajištění propojení obou středisek, buď přímo, nebo s jedním přestupem.

Největší nadějí Kožíšek

Právě na Kožíška bude při sprinterském dostaveníčku upřena největší pozornost. Před dvěma lety si dvojnásobný bronzový medailista z MS v Liberci dojel pro nejlepší výsledek ve Světovém poháru, když ve finále skončil třetí. A po loňské nepovedené sezóně věří, že se opět mezi elitu vrátí. „Mám rád Světáky v Česku. Diváci umějí vytvořit parádní kulisu a to mě vždy dokázalo vyhecovat, ať se jelo na Hradě, Výstavišti, na Strahově nebo ve Vesci. Doufám, že šňůru solidních výsledků udržím. A zopakovat bednu, to by byl sen," říká devětadvacetiletý sprinter-specialista.

Na tratích ve Vesci již probíhají přípravné práce, areál je díky aktuální sněhové nadílce celý pod sněhem a pořadatelé navíc uměle zasněžují. „Děla jedou na stadiónu a poté se přesunou i na tratě. Podmínky se samozřejmě mohou znenadání změnit, před dvěma lety třeba začalo týden před závody pršet, díky zásobám sněhu jsme ale podnik absolvovali bez potíží. Věříme, že i letos všechno zvládneme bez problémů. Spoléháme kompletně na výrobu sněhu ve Vesci, žádné dovážení náklaďáky se rozhodně konat nebude," doplnil šéf organizačního výboru Oto Linhart.

Reklama