Hlavní obsah

Sprinter Kožíšek dosáhl v Quebeku na body, dojel dvacátý

Quebec/Praha

Po 23 měsících nekonečného čekání přidal český sprinter Dušan Kožíšek další body do svého účtu ze světového poháru. Při premiéře ve strhující atmosféře v ulicích kanadského Québeku skončil dvacátý. „A mohlo to být ještě lepší," mračil se trochu.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Dušan Kožíšek

Článek

Ve čtvrtfinálové jízdě totiž těsně před ním padl Polák Starega a přes něho Rakušan Wurz. „Ucpal díru u mantinelu, nebylo kam se uhnout a já to musel prorazit silou. A pěkně jsme si narazil koleno," popisoval 29letý český reprezentant. Letos teprve druhý po Bauerovi, jemuž se podařilo bodovat. Wurz nakonec doběhl do cíle pouze s jednou lyží a vytrženým vázáním na druhé botě...

Vyhrál po celý den suverénní Švéd Jönsson. Mezi ženami loňská královna Američanka Randallová. Ta má double, už včera získala první výhru v týmovém sprintu pro USA s Digginsovou. Stejně poprvé se radovali Kazaši Čebotko s Volotkem.

Kožíšek vyrazil do závodu ani ne 48 hodin poté, co překonával jetleg z Evropy. „Včera jsem po obědě usnul a ráno se probudil ve tři. Kdybych se nehýbal a nedal kofein, asi bych usnul," popisoval. V ulicích města pod proslulým Parliament Hillem se závodilo od rána, finále se jelo brzy odpoledne tamnějšího času.

Kožíšek stačil jen lehce otestovat lyže, s nimiž mu pomáhal Lukáš Sacher, vedoucí české reprezentace. Při závodě pak lehce chumelilo, trať měla rovinatý profil s prudkými zatáčkami. Nezvyklá délka 1,7 km českému lyžaři celkem vyhovovala. „Sníh byl uprostřed pevnější, po stranách se trochu bořilo. Ale jelo to mnohem líp než minulý víkend ve Finsku, kde byl úplný popel," vykládal.

„V kvalifikaci to šlo, zbyla mi trochu rezerva, nemohl jsem se úplně ždímnout. Ale ještě není všem dnům konec. Věřím, že to vyjde i za týden v Canmore, kde není tolik zatáček. I když se pojede klasicky," dodal muž, který se vydal za oceán hledat formu i za cenu vlastních nákladů. Pouze v případě úspěchu je dostává proplacené. Zbytek českého týmu tyto podniky vypouští a připravuje se na Tour de Ski v Evropě.

Závody SP v běhu na lyžích v Quebeku (Kanada) - sprint volnou technikou:
Muži:
1. Jönsson 3:17,5
2. Peterson (oba Švéd.) -0,7
3. Petuchov (Rus.) -0,8
4. Glöersen (Nor.) -1,5
5. Newell (USA) -2,3
6. Kindschi (Švýc.) -3,2
... 20. Kožíšek (ČR) vypadl ve čtvrtfinále.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 31 závodů):
1. Northug (Nor.) 335 b.
2. Poltoranin (Kaz.) 281
3. Vylegžanin (Rus.) 252
4. Sundby (Nor.) 249
5. Jönsson 212
6. Cologna (Švýc.) 188
...24. Bauer (ČR) 54, 61. Kožíšek 11.
Ženy:
1. Randallová (USA) 3:40,2
2. Fallaová (Nor.) -1,1
3. Ingemarsdotterová (Švéd.) -1,3
4. Östbergová (Nor.) -2,1
5. Malvalehtová (Fin.) -2,9
6. Korostělevová (Rus.) -3,2.
Průběžné pořadí SP (po 6 z 31 závodů):
1. Björgenová (Nor.) 450
2. Randallová 325
3. Johaugová (Nor.) 273
4. Kowalczyková (Pol.) 260
5. Wengová 234
6. Skofterudová (obě Nor.) 172.

Reklama